Rogatički penzioneri proslavili značajan jubilej

27.10.2018.

DVIJE I PO DECENIJE BORBE ZA BOLJI ŽIVOT PENZIONERA

ROGATICA – Iako je rat bjesnio na brdima oko Rogatice, grupa penzionera iz ovog mjesta na čelu sa sada pokojnim Aćimom Eleta odvažila se da formira svoje udruženje s ciljem da se u granicama mogućnosti brine o penzionerima vrlo ranjivoj kategoriji građana. Bilo je to krajem oktobra 1993. i u znak sjećanja na to vrijeme i entuzijazam sa kojim se pošlo, aktuelno rukovodstvo ove nestranačke organizacije, prošlog petka, (26. o. m.) povodom 25 godina postojanja, upriličilo je malu svečanost.

Održana je svečana sjednica Skupštine na kojoj je bilo govora o počecima organizovanog rada do današnjih dana u kojim je Udruženje, sa u prosjeku oko 2000 članova, stasalo u jedno od najaktivnijih na području Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije, pa i šire, rekao je Tomislav Hršum, aktuelni predsjednik ove organizacije.

Rad udruženja, podsjetio je on, regulisan je normaivnim aktima koji su dorađivani i usaglašavani sa važećim propisima kroz demokratske izbore svakih četirti godine unutar udruženja na čemu su uz pokojnog Aćima Eletu, kao prvog predsjednika, aktivno radili njegovi nasljednici pokojni Mlađen Gluhović, te Momir Obradović. Radomir Bukva i Drago Vukašinović i plejada članova skupština, upravnih odbora i drugih stalnih i povremenih tijela.

Udruženje je, naglasio je Hršum, svoju aktivnost usmjeravalo je i usmjerava u dva pravca. Jedan je rad sa mjesnim odborima kako bi se kroz različite vidove pomoći došlo do svakog penzionera na području opštine i drugi saradnja sa lokalnom i širom društvenom zajednicom u borbi za što bolji život, društveni i svaki drugi položaj penzionera u prvom redu kroz traženje mogućnosti za povećanje penzija do zdravstvene i druge zaštite.

Na svim tim poljima postignuti su maksimalno mogući rezultati. U oblasti socijalno-humanitarne zaštite samo tokom prošle godine blizu 500 penzionera dobilo je pomoć za plaćanje lijekova, troškove bolničkog liječenja i teškog socijalnog stanja od po 50 maraka. Porodicama 109 umrlih penzionera isplaćeno je po 350 maraka za troškove sahrane, a preko 120 ih je ogrijev za zimu dobilo posredstvom udruženja i na otplatu na šest jednakih rata. Uz to skoro 40 penzionera bilo je u banjama uz umanjene cijene od 10 do 15 posto i tako redom gdje god je trebala pomoć penzionerima udruženje je bilo i biće pri ruci, uz skromni jubilej naglasio je Tomislav Hršum.

Svoj jubilej rogatički penzioneri iskoristili su da odaju priznanje zaslužnim za doprinos organizaciji i radu udruženja u proteklom periodu. U vidu zahvalnica primili su ih načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić, ŠG „Sjemeć“, živi bivši predsjednici udruženja Momir Obradović, Bukva Radomir i Drago Vukašinović, predsjednici skupština Božidar Stanar i Sreten Mitrović i dugogodišnji sekretar udruženja Radomir Banović.

Na prijemu zahvalnice, uz čestitke za jubilej, zahvalio se načelnik opštine Milorad Jagodić i tim povodom istakao da će opštinska uprava i dalje, u granicama mogućnosti, pomagati rad udruženja, jer je svjesna doprinosa penzionera tokom njihovog radnog vijeka kako bi im se omogućio koliko-toliko normalan život u godinama trećeg doba.

Svečanosti rogatičkih penzionera prisustvovao je i predsjedavajući Regionalnog odbora udruženja penzionera Sarajevsko-romanijske i Gornjedrinske regije Delivoje Tošić iz Sokoca.