Zanimljivost iz Rogatice – Krompir sa „mesom“ ljubičaste boje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 10. октобра 2018. 058.ba

ROGATICA – Poznato je da ima krompira različitih sorti. Boja kore uglavnom im je ista – bijela, svjetlo žuta i crvena. Slično je i sa unutrašnjim „mesom“ krtola. Ali, da ima krompira i ljubičaste boje „mesa“ pokazuje primjer Žarka Rackovića iz Plješevice kod Rogatice.

Sa krompirom ove boje Žarko je i ove godine došao na nedavno održanu 54. poljoprivrednu izložbu u Rogatici. Uzgaja ga na porodičnom imanju u Obadima, selu na obroncima planine Sjemeć.

Ne zna mu porijeklo i nije neka posebno rodna sorta, ali se, kako Žarko reče, dobro kuva i sladak je za jelo pogotovo ako ga prati čuveni borički ili kajmak-skorup sa Sjemeća. Pored toga odličan je i kao dekoracija trpeze.

Žarko ga, kazuje još on, godinama sije i zbog jedinstvene boje „mesa“ i ne da mu da izumre, jer nema interesa za njegovu kupovinu radi sjetve.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: