Mladi lovac Marko Paprica odstrijelio tri vučice

Radio Foča - 20. novembra 2018. 058.ba

FOČA – Lovac iz Foče Marko Paprica odstrijelio je tri vučice u maloj hajci koju je sekcija „Maluša“ Lovačkog udruženja „Bakić“ organizovala na području mjesne zajednice Popov Most.

Vukovi su prethodnih dana u selima oko Tjentišta zaklali tri junice i više od 30 ovaca, pa su mještani odlučili da pozovu lovce u pomoć.

U hajci je 17. novembra, uz nadzor lovočuvara, učestvovalo 12 lovaca i mještana, a Paprica je vučice, stare od dvije do četiri godine, odstrijelio u rejonu sela Rujevac iznad magistrale Foča-Tjentište.

Ovaj dvadesetpetogodišnji lovac priča da su mještani noć uoči hajke u tom rejonu čuli zavijanje vukova, što im je pomoglo da ih lociraju. Imao je dobar pogled i ruka mu nije zadrhtala.

„Hajku smo organizovali ja i moj brat Darko i to u dva pravca, prema selu Vrbnici i prema magistrali, tako da su čeke bile dobro zatvorene i zvijeri nisu mogle da se izvuku. Najviše sreće imao sam ja, sva tri vuka izašla su na mene. Sa dva hica oborio sam prva dva sa udaljenosti 20 do 30 metara, i poslije toga sa još dva hica trećeg vuka, sa udaljenosti 40 do 50 metara, koji je bio u bijegu iza mojih leđa“, priča Paprica.

Lov na vuka za svakog lovca je je posebna atrakcija, a naročito kada prave štete seljanima kao u ovom slučaju.

Paprica se aktivnim lovom bavi već osam godina, a u prvi lov je, zajedno sa ocem i bratom, išao još kao devetogodišnji dječak.

Ovo mu je prvi put da je uspio da odstrijeli vuka, i to tri odjednom.

„Dugo godina idem u lov, ali nisam imao ranije priliku da pucam vuka. Koliko znam da u Lovačkom udruženju „Bakić“ nikada jedan lovac nije uspio da odstijeli tri vuka i da je ovo prvi takav slučaj. Drago mi je da su bile tri vučice, jer da su se okotile bila bi ogromna šteta i da nije lovaca mještani Tjentišta i okolnih sela, koji žive od stočarstva, ne bi mogli da opstanu“, kaže Paprica.

Tri vučice koje je on odstrijelio jedan su od tri čopora vukova koje su lovci registrovali na ovom užem području.

Paprica dodaje da je veliki problem za mještane i blizina mečilišta Nacionalnog parka „Sutjeska“.

„Ta mečilišta ne zadovoljavaju u potpunosti potrebe za glađu, tako da zvijeri prelaze u sela koja se udaljena svega dva kilometra vazdušne linije, pa su ljudi primorani da se brane pucnjevima i kerovima. Imali smo slučajeva da je od vukova stradalo i dosta lovačkih kerova“, navodi Paprica.

Da bi se bio dobar lovac, pojašnjava on, potrebna je prije svega velika ljubav, a zatim dobra puška i dobar pas, ali i dosta učenja od starijih lovaca.

„Kupio sam nedavno poluautomat „broving bar“, kalibra 30,06 milimetara, koji je ispunio moja očekivanja. Prvog dana lova, odstrijelio sam, takođe, u predjelu Rujevca, zlatnog vepra, kapitalca teškog oko 220 kilograma“, kaže Paprica.

Bavljenje lovom za Paprice je porodična tradicija, a Marko ističe da je najveća draž u druženju lovaca, koji su jedna velika porodica.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,