Novi dvobroj SOKOLA, časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu

29.12.2018.

DUHOVNI I KULTURNI GODIŠNjAK

VIŠEGRAD – Pred čitaocima je novi dvobroj (31-32) SOKOLA, časopisa za duhovnu i kulturnu prosvjetu istoimenog sokolskog društva iz Dobruna kod Višegrada. Što zbog tehničkih razloga, a potom i zbog požara u konaku manastira u Dobrunskoj Rijeci gdje je, uz DABROVU, smještena i redakcija SOKOLA, časopis opravdano kasni, ali su tekstovi u njemu aktuelni i neprolazni.

Gost Sokola je veliki humanitarac iz Srbije, Vojkan Krstić, koji je uspješno organizovao humanitarnu akciju prikupljanja sredstava za sanaciju manastirskih konaka, u kojima je smještena i Izdavačka kuća DABAR, Mitropolije dabrobosanske.

U dvobroju su i mudre poruke Mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, a pod naslovom „Velike su greške činjene zbog sloge i jedinstva“ SOKO nudi zanimljiv razgovor sa Vasilijem Krestićem, u kome ovaj akademik objašnjava poruke svog kapitalnog djela „Znameniti Srbi o Hrvatima“.

Izdvajamo i tekst o dugo skrivanoj istini o tragičnom stradanju Dragića Joksimovića, advokata Draže Mihajlovića, te zapise o Draži Mihailoviću i De Golu u kojima se objašnjava zašto je zamjerio Titu što nije uvažio njegovu molbu da pomiluje Dražu.

Dvobroj SOKOLA najavljuje skoru izgradnju mauzoleja Starobrodskim mučenicima i nastavlja sa objavljivanjem svjedočenja preživjelih iz ratnog Starobrodskog pakla s proljeća 1942. godine. Tu su i i besjede na ovogodišnjem pomenu u Starom Brodu, koje su kazivali Mitropolit Hrizostom i Akademik Matija Bećković.

Pored ostalog SOKO objavljuje i intervju sa jednim od najistaknutijih fudbalskih stratega, aktuelnim trenerom FK Crvena zvezda iz Beograda, Vladanom Milojevićem.

Izdvajamo i brojne tekstove kojima se ovjekovječuju značajne kulturne manifestacije i događaji po kojima je prepoznatljiv Višegrad i susjedni gradovi.

Pored istorijata o Sokolskom pokretu u Palama, u posebnoj rubrici su raznovrsni tekstovi posvećeni Sokolovim aktivnlostima u raznim oblastima.

U SOKOLU su i prvonagrađene kratke priče koje su tokom 2017. i 2018. godine prispjele na Sokolov konkurs, na temu „Krsna slava u mom zavičaju“.

Časopis „Soko“ posljednjih godina prerasta u godišnjak u kome su sabrani i objavljeni zanimljivi tekstovi koji po svojoj dokumentarnosti opisuju vrijeme, ljude i događaje oko nas.