Peta smotra mladih folklorista u Rogatici

24.12.2018.

TRADICIJA U RUKAMA MLADIH

ROGATICA – Predstojeće novogodišnje i božićne praznike u Rogatici uveličali su sinoć učesnici Pete smotre dječijeg i omladinskog folklora Gornjedrinske regije, Romanije i Birča pod naslovom „Rogatica 2018“.

Okupljeni u kullturno-umjetničkom društvima „Sveti Đorđe“ iz Šekovića, „Soko“ iz Višegrada, „Birač“ iz Vlasenice, folklornoj sekciji Osnovne škole „Jovan Cvijić“ iz Drinjače kod Zvornika i Udruženja za njegovanje tradicije „Stara Gora“ iz Rogatice, koje je uz pokroviteljstvo opštine Rogatica bilo organizator ove zanimljive manifestacije mladih.

Smotru su, u prepunoj sali bioskopa, otvorili najmlađi od tri ansambla „Stare Gore“, a onda svoje umijeće u igranju narodnih kola i njegovanje tradicije pokazivali su ostali učesnici. Toplo pozdravljeni članovi KUD „Sveti Đorđe“ odigrali su igre iz Bosiljgradskog krajišta, Vlaške igre Natam u koje je koreograf Danijela Kušić utkala i scenski prikaz dijela mističnih običaja iz istočne Srbije, prezentovali su seniori „Stare Gore“, osnovci iz „Jovana Cvijića“ srpske igre iz okoline Sarajeva, „Soko“ iz Višegrada aplauze je pobrao igrama iz Šumadije, a „Birča“ iz Kumanovskog polja.

Seniori domaćina publici su se predstavili i igrama iz Pčinje. Aplauze su pobrali i članovi prvog i drugog dječijeg ansambla.

I ova smotra, iako skromna po broju učesnika, pokazala je da je svijetla budućnost folklora kao čuvara narodne tradicije jer je sve više mladih koji igraju i pjevaju u amaterskim kulturno-umjetničkim društvima ovog dijela naše Republike, rekoše organizatori.