Poljoprivreda u Rogatici – Ubrano preko 5330 tona krompira

07.12.2018.

ROGATICA – Ove godine u opštini Rogatica ubrano je 5333 tone krompira ili za velikih 38 posto više nego prethodne 2017, rekao je na posljednjoj sjednici SO-e načelnik Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene djelatnosti u Opštinskoj upravi Delivoje Đerić obrazlažući informaciju o obavljenoj žetvi strnih žita, ubiranju krompira i jesenjoj sjetvi n području opštine.

Registrovani proizvođači sjemenskog krompira „Solanum produkt“, „Agromont“, „Agros“ i „Agroplod“ sa 44,5 hektara zemljišta, uglavnom na platou Borika, ubrali su 1165 tona ili za 22 posto više nego prošle godine. U cjelini uzev, bio preko 25 tona po hektaru, ali je „Agros“ imao proizvodnju od čak 40 tona i u svoje trapove uskladištio je 630 tona.

Merkantilni, ili bolje rečeno, krompir za jelo sijan je na 207 hektara najvećim djelom u vlasništvu porodičnih poljoprivrednih i ostalih gazdinstava, i donio proizvodnju od preko 4.160 tona, odnosno 22 tone po hektaru.

Strna žita sijana su na 474 hektara zemlje i u ambare je uskladišteno ili mlinarima isporučeno 725 tona. Na prvom mjestu je pšenica sa 45 hektara i proizvodnjom od 180 tona. Drugo mjesto po količini sjetve pripalo je tritikalu koji je sijan na 30 hektara i proizvodnjom od 120 tona i tako do heljde koja je sijana na jednom hektaru i donijela tonu ove žitarice.

Što se tiče jesenje sjetve, ona je, najvećim dijelom zbog suše, potpuno podbacila. Zasijano je svega 69 hektara zemljišta, od čega pšenicom 30 hektara, osam tritikala, raži tri i stočnog graška 10 hektara.

To, rečeno je na sjednici Skupštini opštine, upućuje na činjenicu da će proljeće tražiti više truda, vremena, novčanih i drugih sredstava da se jarim žitom koliko-toliko nadoknadi propušteno u jesenjoj sjetvi, posebno merkantilne pšenice kao hljebnog žita.

Tekst i foto: Sreten Mitrović