Promocija zbirke pjesama Gorane Žižović

22.12.2018.

„BALADA O NEDOSTAJANJU“ PRED ČITAOCIMA

ROGATICA – Poslije promocije u Andrićgradu, Istočnom Sarajevu i na nedavno održanom sajmu knjiga u Beogradu, Gorana Žižović prvu svoju zbirku pjesama pod naslovom „Balada o nedostajanju“ promovisala je sinoć i u rodnoj Rogatici.

Promocija je, u organizaciji Narodne biblioteke „Vojislav Lubarda“, održana u prostorijama Centra za kulturu. Uz autora Goranu Žižović, promoteri su bili pjesnik iz Istočnog Sarajeva Goran Vračar, koji je ujedno i voditelj simpatičnog programa održanog uz svijeće i ugašene sijalice, osim za improvizovanu govornicu, i profesor doktor Saša Knežević sa Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu.

U zbirci je 26 pjesama koje su podijeljene u tri cjeline uz naslove „Akvarel“, „Ugljen“ i „Skluptura“. Naslovnicu, koja, kako je rečeno, prikazuje autorku koja odlazi u nepoznato preko dotrajalog žičanog mosta, a u koferu iza sebe ostavlja svoje pjesme, i šest ilustracija, uradila je Danijela Novaković, akademski slikar iz Rogatice.

Goran Vračar, koji je i jedan od recenzenata zbirke u uvodnom dijelu promocije o nastanku zbirke Gorane Žižović u čemu je on imao savjetodavnu ulogu.

Zbirka, naglasio je on, govori o ljubavi za kojom svi mi tragamo cijelog života. Neko je nađe, a usput izgubi. Gordana je izgleda našla za cijeli život.

Inače, smatra ovaj doajen pjesništva, zbirka nije puko pisanje djevojke koja, zbunjena, korača između sebe kakva jeste i kakva bi željela biti, nego žene koja jasno vidi praznine i nedorečenosti u postojanju ljubavi, pa preciznim potezima olovke, analizira ono što ima i ono što joj je, još uvijek, nedokučivo, prizivajući na taj način kraj vječnog traganja u kojem se mnogi izgube.

Profesor Knežević obraćajući se prisutnim na promociji, rekao je da svako ko čita Goraninu poeziju ima mogućnost da pronađe i svoj svijet na taj način što će na osnovu te poezije prepoznati sebe kao kap vode koja će začiniti nešto pa je autorka, opšta je ocjena, na velika vrata zakoračila u svijet poezije i time dobila priliku da i daljim stvaralaštvom iskaže svoj nesumnjivo veliki pjesnički talenat.

Obraćajući se prisutnim Žižovićeva se zahvaila na podršci koju je dobila u rodnom gradu naglasivši da će joj to dati novu hrabrost i motivaciju da nastavi putem kojim je pošla u svijet poezije kao stvaralaštva.

Usput je i lično pročitala pjesmu „Balada o nedostajanju“ po kojoj je i cijela zbirka dobila ime.

Izbor i čitanje dijela drugih Goraninih pjesama prezentirala je njena kćerka Georgina, a za muzičku pratnju na gitari bio je zadužen Željko Kulašević, inače bliži Goranin rođak.

I na kraju, riječ-dvije, o autorki zbirke „Balada o nedostajanju“:

Rođena je 1978. u Rogatici u porodici Tošić. Otac Ljuban, dugogodišnji radnik DI „Sjemeć“, nestao u Sarajevu na početku posljednjeg rata koji ga je zatekao na liječenju u Bolnici Koševo. Majka Nada penziju je zaradila radeći u modnoj konfekciji „Jasna“, sada živi u Rogatici.

Gorana je osnovnu i srednju ekonomsku školu završila u Rogatici. Psihologiju u Istočnom Sarajevu. Udata za Đorđa Žižovića, policajca. Majka je već poodraslih kćerke i sina. Živi i radi u Istočnom Sarajevu i kako reče, intenzivno priprema novu zbirku pjesama sa kojim će zakucati na vrata Udruženja književnika Republike Srpske.