Sa memorijalnog šahovskog turnira „Ratomir–Rato Brkić“ u Rogatici

29.12.2018.

DOMINIRALI FIDE MAJSTORI

ROGATICA – U organizaciji Šahovskog kluba „Gorski-Termag“ i materijalnu podršku opštine, danas je u Rogatici održan 35-ti memorijalni šahovski turnir „Ratomir-Rato Brkić“.

Okupio je 20 takmičara iz opština Višegrad, Čajniče, Pale, Sokolac, Istočno Sarajevo i domaćina ŠK „Gorski-Termag“.

Turnir je otvorio predsjednik Skupštine Šahovskog saveza Republike Srpske, poznati šahista iz Rogatice, Radovan Rosić, koji je evocirajući uspomene na jednog od najboljeg šahistu svih vremena u Rogatici Ratu Brkića, rekao da je on bio prva tabla i kapiten rogatičkih šahista gdje god su se pojavljivali, ali je nažalost u najboljim godinama nastradao u saobraćanoj nesreći oktobra 1980. godine.

Takmičarski dio turnira, koga je kao kordinator pratio, slavljenik „Glasa Srpske“ uz nedavno proglašenje najboljih sportista Republike Srpske Momir Ašonja, igrao se po švajcarskom sistemu fide varijanta u 9 kola uz tempo igre 10 minuta po takmičaru.

Titulu najboljeg na ovogodišnjem turniru ponio je Fide majstor Predrag Batinić iz ŠK Sokolac sa 8 osvojenih poena. Drugo mjesto pripalo je takođe Fide majstoru Vladimiru Biliću iz Višegrada sa 7,5 poena i treće Lazaru Stavnjaku iz Čajniča sa 6 poena.

Šest poena osvojio je i Rogatičanin Srđan Sredojević na četvrtom mjestu, a Nevenko Medić osvojio je peto mjesto i njima su pripale skromne novčane nagrade čiji fond je bio 500 maraka.

Svi oni i ostali učesnici turnira rekli su da na turnir ne dolaze radi nagrada već da vrate sjećanje na kolegu po šahovskoj tabli i crno-bijelim figurama Ratomira-Ratu Brkića koji ih je okupio evo i 35-ti put, a samo dva-tri na ovogodišnjem turniru su ga poznavali i imali sreću da se sa njim nadmeću za šahovskom tablom.

Zato su svi obećali da će, ako Bog da, doći i na iduću 36-ti turnir, pri kraju 2019-te godine.