Završen naučni skup “Gozba i književnost”

17.12.2018.

U Andrićevom institutu u Andrićgradu danas je završen trodnovni naučni skup „Gozba i književnost“, koji je okupio eminentne profesore iz Republike Srpske i Srbije.

Rukovodilac Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta Aleksandra Vraneš istakla je da je tokom tri dana ovog naučnog skupa bilo više značajnih događaja.

„Imali smo priliku da čujemo predavanje Gideona Grajfa o Jasenovcu kao Aušvicu Balkana. Predavanje je bilo izuzetno potresno – kako po svojoj istinitosti, tako i po činjenici da sve to čujemo iz usta jednog stranog istraživača koji ima izuzetno precizne podatke i saopštava ih na vrlo potresan način“, rekla je Vraneševa.

Ona je navela da je održana i promocija knjige Emira Kusturice „Šta mi ovo treba?“, za koju je ocijenila da će imati burnu budućnost i veliki broj čitalaca i koja je, kao i prethodne Kusturičine knjige, vrlo provokativna, intrigantna, tačna i koja predviđa mnoge događaje.

Vraneševa je napomenula da je naučni skup „Gozba i književnost“ u Andrićevom institutu privukao veliki broj Višegrađana.

„Značajan broj istraživača i nastavnika posvetio je pažnju ovoj temi i posmatrao gozbu u književnosti sa stanovišta vrednog, običajnog, tradicijskog, estetskog i filozofskog stanovišta, sklapajući na jednom mestu uvide u srpsku i u englesku književnost, te u starogrčku književnost i filozofiju“, napomenula je Vraneševa.

Ona je podsjetila i da je održano predavanje akademika Ljubodraga Dimića o temi „Srpski 20. vijek“.

„Andrićev institut i na kraju godine, u vreme kada se svi posvećujemo novogodišnjim radostima, vredno radi na naučnom i kulturnom uzdizanju naše javnosti“, naglasila je Vraneševa.

Organizator naučnog skupa „Gozba i književnost“ je Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta.