Badnje veče u Rogatici – Vjernici napunili crkvu i portu [FOTO]

07.01.2019.

ROGATICA – Badnjak kao vijesnik dolazećeg najradosnijeg praznika Božića na svečan način ušao je u sva srpska domaćinstva i porodice i u opštini Rogatica. Obradovali su mu se i stari i mladi.

Posebno na svečan način dolazak badnjaka upriličen je sinoć, na Badnje veče, u crkvi Svete Trojice u Rogatici. Odsječeni u šumama u rejonu Vran dola dva badnjaska došli su u grad u veseloj povorci koju su uglavnom sačinjavali mladi predvođeni protom Zoranom Jerinićem.

Na putu do crkve jedan badnjak zakitio je Spomen-kapelu u centru grada, koja čuva sjećanje na 284 poginula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu, a drugi je nastavio put do crkve. Na ulazu u portu badnjak i povorku dočekao je starješina crkve protojerej-stavrofor Predrag Masal i brojni vjernici.

Nakon toga, u dupke punoj crkvi održano je večernje bogosluženje u okviru koga su osvećena tri badnjaka koje su ponijeli načelnik opštine Milorad Jagodić, predsjednik Crkvenog odbora Duško Ikonić i u ime omladine Njegoš Nešković i poslije svečane litije oko svetog hrama, na unaprijed pripremljenu vatru i naložili.

Ovom svečanom činu, i pored debelih temperaturnih minusa, prisustvovao je veliki broj vjernika, posebno omladine i djece za koju je upriličeno i pijukanje tražeći u slami slatkiše koje je dijelio paroh rogatički Zoran Jerinić. Sve njih grejala je toplina badnjaka kao što se tek rođeni Isus Hristos grejao u hladnoj vitlejemskoj pećini od vatre na kojoj su pastiri naložili hrastovo drvo.

I dok je vatra badnjaka grejala one koji su se bojali hladne noći, dotle su odvažniji posmatrali prigodan program koga su izveli članovi KUD „Sretenje“, muška pjevačka grupa i guslar, a zaigralo je i narodno kolo.

Uz vatru na kojoj su dogorijevali badnjaci prisutne je grejalo i tradicionalno kuvano vino koga su ove večeri pili i oni kojim to nije piće života. Pripremljeno u večeri pred Božić ono daje posebnu snagu i draž, rekli su mnogi koji su ga konzumirali.