Bogojavljenje u Rogatici – Osvećena vodica lijek protiv nečistih sila i grijeha

19.01.2019.

ROGATICA – U Rogatici nije bilo plivanja za časni krst jer za to još nema uslova. Oni će se, ako Bog da, stvoriti iduće godine sa izgradnjom bazena za kupanje u okviru Sportsko-rekreacionog centra „9. januar“, koji je u završnoj fazi.

Ali su, zato, brojni Rogatičani odnijeli kući osvećenu Bogojavljenjsku vodicu koja je osvećena u porti crkve Svete Trojice u njihovom gradu, koju su nakon svete liturgije u punoj crkvi vjernika svih doba i uzrasta osvetili sveštenici Novica Ćebić i Zoran Jerinić uz sasluženje umirovljenog protojereja-stavrofora Milorada Novakovića.

Nakon tog svetog čina prisutni vjernici ponijeli su svojim kućama osvećenu vodicu i kao ljekovitu i čudotvornu koristiti u mnogim prilikama sa željom i nadom za dugo i dobro zdravlje. Njom će se tokom godine kropiti kuće i sjemena, ali i mijesiti hljeb, umivati i piti kao zaštita od nečistih sila, grijehova i bolesti.

I dok je u porti obavljan čin osvećenja Bogojavljenjske vodice, dotle je starješina crkve protojerej-stavrofor Predrag Masal obavio molitvu uz prekadnju za preko 30 domaćinstava koja će sutra slaviti krsnu slavu Sabor Svetog Jovana Krstitelja – Jovanjdan.