Kusturica na otvaranju izložbe slika i mozaika Bisenije Tereščenko

15.01.2019.

ANDRIĆGRAD – Danas je u Galeriji “Lubarda” u Andrićevom institutu otvorena izložba slika i mozaika Bisenije Tereščenko. Ona je odavno Andrićgrad ukrasila svojim mozaicima i slikama, nagrade jednog od prethodnih Kustendorfa i prvog Boljšoj festivala, a ovoga puta je priređena njena izložba kao deo programa 12. Kustendorf filmskog i muzičkog festivala.

– Velika je čast što izlažem sa Ljubomirom Lackovićem. Na ovoj izložbi su premijerno prikazana dva rada “Žitije čvorka” i “Borba za Kosovo”. Drago mi je što ovakvu izložbu otvaramo u Andrićgradu – rekla je Tereščenko na otvaranju izložbe.

– U potrazi za Bogom, narodi su izgubili Boga, a neki su ga i poništili. Do ovoga je došli kad se stvorila elektronska slika koja ubija lako i žestoko. Ona nas ne vodi Svetom Trojstvu, već nama samima. Ona je uvek u svrsi samoreklamiranja. Sa druge strane imamo ono što se u filmu naziva “mozaična struktura”. U Andrićgradu, čiji je cilj da pokaže kako da živimo, se našlo dosta ukrasa, a najveći je mozaik na kojem su portreti mladobosanaca. Srećan sam što ovde otvaramo izložbu možda najbolje umetnice Evrope kada pričamo o mozaiku – reči su Emira Kusturice na otvaranju izložbe.

Ovom izložbom Bisenija Tereščenko predstavila je svoj likovni opus kroz zanimljivu postavku prenosivih mozaika različitih motiva i slika velikog formata. Postavku su upotpunile skulpture Ljubomira Lackovića.

– Čast mi je što sam gost na ovoj izložbi i na tome bih zahvalio Biseniji i profesoru Kusturici – rekao je Lacković.

Izložba mozaika i slika Bisenije Tereščenko gostovaće u Galeriji Andrićevog instituta narednih mjesec dana.