Kusturica na otvaranju izložbe slika i mozaika Bisenije Tereščenko

iskra.co - 15. januara 2019. 058.ba

ANDRIĆGRAD – Danas je u Galeriji „Lubarda“ u Andrićevom institutu otvorena izložba slika i mozaika Bisenije Tereščenko. Ona je odavno Andrićgrad ukrasila svojim mozaicima i slikama, nagrade jednog od prethodnih Kustendorfa i prvog Boljšoj festivala, a ovoga puta je priređena njena izložba kao deo programa 12. Kustendorf filmskog i muzičkog festivala.

– Velika je čast što izlažem sa Ljubomirom Lackovićem. Na ovoj izložbi su premijerno prikazana dva rada „Žitije čvorka“ i „Borba za Kosovo“. Drago mi je što ovakvu izložbu otvaramo u Andrićgradu – rekla je Tereščenko na otvaranju izložbe.

– U potrazi za Bogom, narodi su izgubili Boga, a neki su ga i poništili. Do ovoga je došli kad se stvorila elektronska slika koja ubija lako i žestoko. Ona nas ne vodi Svetom Trojstvu, već nama samima. Ona je uvek u svrsi samoreklamiranja. Sa druge strane imamo ono što se u filmu naziva „mozaična struktura“. U Andrićgradu, čiji je cilj da pokaže kako da živimo, se našlo dosta ukrasa, a najveći je mozaik na kojem su portreti mladobosanaca. Srećan sam što ovde otvaramo izložbu možda najbolje umetnice Evrope kada pričamo o mozaiku – reči su Emira Kusturice na otvaranju izložbe.

Ovom izložbom Bisenija Tereščenko predstavila je svoj likovni opus kroz zanimljivu postavku prenosivih mozaika različitih motiva i slika velikog formata. Postavku su upotpunile skulpture Ljubomira Lackovića.

– Čast mi je što sam gost na ovoj izložbi i na tome bih zahvalio Biseniji i profesoru Kusturici – rekao je Lacković.

Izložba mozaika i slika Bisenije Tereščenko gostovaće u Galeriji Andrićevog instituta narednih mjesec dana.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,