Obilježen Dan Republike u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 08. januara 2019. 058.ba

PARASTOSI U SPOMEN-KAPELI, NA GRUDI I SJEVERSKU

ROGATICA – Povodom sutrašnjeg Dana Republike Srpske 9. Januara i 100 godina od završetka Prvog velikog rata, Opštinska uprava, predvođena načelnikom Miloradom Jagodićem, i Boračka organizacija, na čelu sa Milenkom Rajakom, u Rogatici upriličili su danas obilazak nekih od više spomen-obilježja koja podsjećaju na stradanje Srba u 20 vijeku.

Prvo se već u 10 časova pošlo od Spomen-kapele u centru grada pred kojom su prislužene svijeće zadušnice za 284 pognula borca u posljednjem Odbrambeno-oslobodilačkom ratu i položen vijenac.

Nakon toga održan je parastos koga je služio sveštenik crkve u Rogatici Zoran Jerinić i uzeto žito uz čašicu pića za duše poginulih.

Vijenac je položen i u Spomen-kosturnici na Grudi, na ulazu u Rogaticu iz pravca Mesića i Ustiprače, u kojoj su smiraj našli posmrtni ostaci većeg broja crnogorskih i srpskih vojnika koji su vojujući pod komandom serdar Janka Vukotića 1914, godine na području tadašnjeg rogatičkog sreza poginuli od okupatorske austrougarske vojske.

I na Grudi je održan parastos za poginule. Služio ga je starješina crkve u Rogatici Predrag Masal, koji je u kraćoj besjedi istakao da je dužnost sadašnjih i budućih generacija da čuvaju uspomene na one koji su položili živote za zlatnu slobodu koju danas uživamo.

Hladno vrijeme i snijeg nisu omeli i posjetu spomeniku Kralju Petru I oslobodiocu, koji je davne 1925. podignut i osvećen u ovom selu.

I ovdje je, u prisustvu načelnika opštine Milorada Jagodića i predstavnika javnog, privrednog i društveno-političkog života u opštini, položen vijenac, a molitvu za duše stradalih Srba u 20 vijeku održao je paroh crkve na Borikama Njegoslav Jelisić. Za duše stradalih poslužena je i po čaša kuvanog crnog vina koje je dobro došlo u zimskom ambijentu koga kao rijetko gdje zna da priušti sjeverac na Sjeversku.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: