Održana svečana akademija povodom Dana Republike (VIDEO)

Opština Višegrad - 12. januara 2019. 058.ba

VIŠEGRAD – Dan Republike Srpske – 9. januar obilježen je u Višegradu polaganjem cvijeća na centralni spomenik poginulim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu, te svečanom akademijom u Domu kulture.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je obilježavanje Dana Republike od izuzetnog značaja za sve građane i borce, koji se slaveći ovaj dan osjećaju časno i ponosno.

„Današnji dan značajan je jer se prisjećamo svih koji su dali živote za Republiku Srpsku i onih koji su izborili status Srpske i njenu poziciju u svijetu. Republika Srpska i njeni građani ne smiju dozvoliti da budu zaboravljeni oni koji su hrabrošću, vjerom u sebe i ljubavlju prema otadžbini uspjeli da pobijede neprijatelja, nesebično žrtvujući svoje živote“, istakao je Đurević.

On je naglasio da se obilježavanjem Dana Republike iskazuje ljubav prema Srpskoj, poštovanje prema njenim stvaraocima i braniocima, a posebno prema poginulim borcima i njihovim porodicama, te civilima i ratnim vojnim invalidima.

Direktor Republičkog Pedagoškog zavoda Predrag Damjanović zahvalio je Đureviću i njegovim saradnicima koji su prihvatili prijedlog ovog zavoda da budu suorganizatori današnje svečanosti.

„Ovom svečanom akademijom želimo poručiti da bez obzira na sve pritiske i odluke onih koji žele da nas spriječe u proslavi Dana Republike, da je za sve nas u Republici Srpskoj, Dan Republike onog dana kada je i stvorena – 9. januara. Radeći na ovakav način, mi koji smo bili svjedoci stvaranja i izgradnje Republike Srpske od 9. januara 1992. godine treba da ljubav prema Srpskoj prenosimo na učenike u našim školama koji su garant da će ona biti stabilna i trajna kategorija“, naveo je Damjanović.

Damjanović je poručio da u školama svakog dana treba pričati o Republici Srpskoj i slaviti slobodu kako bi Srpska išla u bolju budućnost – ponosna i vječna.

„Republiku Srpsku ćemo najbolje čuvati tako da svako na svome radnom mjestu časno i pošteno radi u interesu Republike Srpske, da u svakoj prilici afirmišemo vrijednosti Srpske, cijenimo žrtvu onih koji su u njenu odbranu ugradili svoj život, te trud svih koji su svojim radom i ponašanjem doprinijeli njenom stvaranju i očuvanju od 9. januara 1992. do danas“, istakao je Damjanović.

U okviru obilježavanja Dana Republike u Gradskoj galeriji u Višegradu otvorena je izložba likovnih radova nagrađenih i pohvaljenih đaka.

Dobitnik druge nagrade u kategoriji likovnih radova Nastasija Puhalo rekla je da je ponosna što se njen rad nalazi među nagrađenim.

„Svojim radom željela sam da svima pošaljem istu poruku – poruku ljubavi, vjere i nade. Moj rad se sastoji od pet dijelova, a to su ćuprija koja predstavlja istrajnost i izdržljivost, čovjek sa guslama koji znači nasljeđe, Hercegovačka Gračanica koja predstavlja vjeru, vojnik označava hrabrost i našu Republiku, a u sredini svega toga je drvo koje znači život“, navela je ona.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,