Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ u 2019. – Više rada ili odricanje

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 01. јануара 2019. 058.ba

ROGATICA – Da bi što uspješnije ušli u novu poslovnu godinu, u Šumskom gazdinstvu „Sjemeć“ u staroj godini donijeli su potrebne planove. Osnova je plan sječe, izrade, privlačenja i realizacija drvnih sortimenata. Naslonjen je na desetogodišnju šumsko-privrednu osnovu koja za 2019. godinu omogućava sječu 59.069 kubnih metara drvne mase. To je, gledano u cjelini četinari i lišćari, za 6377 kubika, ili skoro 10 posto, manje nego ove godine.

Četinara, od trupaca do celuloze, moći će se odsjeći 46.167 kubika. To je za 375 kubika više nego ove godine, ali će se zato lišćara sjeći za čak 6752 kubika manje. Posebno se to odnosi na ogrijev čiji je plan sječe manji za čak 7131 kubik, rekao je tehnički direktor Gazdinstva Milomir Ećimović.

Cijeneći po planu sječe i dostignutim cijenama drvnih sortimenata u već sada prošloj godini, očekivati i nešto manji finansijski kolač. To opet znači da pred zaposlenim u ovom kolektivu, ako misle da zadrže postojeći nivo lične potrošnje i ostalih troškova, stoje dva izlaza. Da racionalnije koriste radno vrijeme uz više rada i štednju u svim oblastima djelovanja ili će se morati ići na smanjenje plata i drugih ličnih primanja koji i inače iznose preko 50 posto ukupnog prihoda Gazdinstva.

Ovo tim prije, naglasio je Ećimović, što su planovi investicija i dalje ostali ambiciozni. U šumsko-uzgojne radove u okviru kojih je planirano da se izvrši pošumljavanje 42 hektara goleti, popunjavanje starih kultura na 4,5 i obavi okopavanje i ostala njega kultura na preko 350 hektara, utrošiće se 390.000 maraka.

Obnavljaće se i sredstva svakodnevnog rada. Planirano je da se kupi jedna auto-dizalica, bager, jedno teretno vozilo i 10 motornih pila uz trošak od 700 hiljada maraka.

Osim toga, nastaviće se izgradnja šumskih kamionskih puteva na 12 lokacija u dužini od preko 13 kilometara. Tu je kao najduža dionica Borovsko – Rakitnica od 2,6 kilometara i najkraća Putarnica – Vranj, na obroncima Sjemeća, 400 metara, sa ukupnom investicijom od preko 720 hiljada maraka.

Neće izostati ni modernizacija, uz asfaltiranje, šumskih puteva. U planu, uz ulaganje od 320 hiljada maraka, su dionice Zaganovići – Matino brdo u dužini od 790, Lijeska – Pelja 935 i Polje – Grivci na području Stjenica u dužini od 980 metara.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: