Pčelari Rogatice na obuci

24.02.2019.

ROGATICA – Vrijeme dok još pčele nisu masovnije počele raditi na sakupljanju meda i ostalih pčelinjih proizvoda u ovoj godini, u Udruženju pčelara „Sat“ u Rogatici, uz podršku Opštinske uprave, iskoristili su za održavanje još jednog predavanja u okviru stručne obuke svojih članova.

Održano je danas u punoj Sali Skupštine opštine na temu: „Kako se mogu ostvarivati prihodi u stacionarnom pčelarenju“.

Predavač je bio profesor Đoko Zečević, sa Zlatara, član Saveza pčelarskih organizacija Srbije i ovlašćeni predavač za oblast pčelarske teorije i prakse sa posebnim naglaskom na brdsko-planinsko pčelarenje.

Tokom predavanja, koje je trajalo više od dva sata, profesor Zečević, uz ostalo, rekao je da je pčelarstvo visoko-troškovna, a nisko akumulativna poljoprivredna djelatnost. Otuda i potreba da se u slučaju da med omane, što se ne rijetko događa, posebno kod neukih pčelara, onda se gubici pokrivaju iz ostalih pčelinjih proizvoda. U prvom redu tu su prirodni i planirani rojevi, matice, mliječ, polen, perga i pčelinji otrov.

Pošto su način i tehnologija sakupljanja većine pčelinjih proizvoda uglavnom poznati većini pčelara, profesor Zečević se posebno zadržao na pergi kao najljekovitijim i najskupljim proizvodom pčela. Radi se, rekao je on, u stvari o fermentiranom peludu koji je i do 10 puta hranljiviji nego obični pelud.

Po tradiciji i ovo predavanje proteklo je u interaktivnom odnosu predavač – slušaoci, a završeno je poznatim pčelarskih pozdravom – MEDNO!

„PARTNER“ – PČELARIMA

I ovom predavanju pčelara u neku ruku domaćin je bila Mikrokreditna fondacija „Partner“ pod motom „nama ste važni“.

Tim povodom „Partnerovi“ službenici Jadranko Vukašinović i Jadranko Nedić upoznali su prisutne pčelare da je fondacija „Partner“ osim mikro-kredita za poslovne aktivnosti uvela i kreditne linije za podršku poljoprivredi, stambenoj izgradnji i poboljšanju uslova života.

Od 2012. Godine, istakao je Jadranko Vukašinović, „Partner“ je u saradnji sa Evropskom bankom za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), Njemačkom razvojnom agencijom (KIW) i Fondacijom za zeleni razvoj za jugoistočnu Evropu (GGF), razvio strategiju kreditiranja energetske efikasnosti za domaćinstva uz grant sredstva od 10 do čak 25 posto i izuzetno male kamatne stope.

„Partner“ poljoprivrednicima, rekao je Jadranko Nedić, nudi kreditne proizvode za razvoj poljoprivrede i stočarstva. Tu je i poseban akcijski kredit koji traje do kraja marta uz veoma povoljne kamate i bez troškova obrade zahtjeva.

O svemu ovome, zainteresovani, i ne samo pčelari, mogu se informisati svakim radnim danom u kancelariji Organizacionog dijela „Partnera“ u Rogatici, Srpske sloge bb.