Stimulisanje nataliteta u Rogatici – Sredstva čekaju korisnike

16.02.2019.

ROGATICA – Nakon što su odbornici opštinskog parlamenta na posljednjoj sjednici, koja je održana pred kraj prošle godine, donijeli odluku o stimulisanju nataliteta u ovoj godini, a načelnik opštine pravilnik kojim se bliže reguliše ova oblast, Odjeljenje za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti ovih dana uputilo je javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći po osnovu povećanja broja novorođene djece za što su sredstva već obezbijeđena i čekaju korisnike.

Pravo na pomoć iz ove odluke imaju roditelji koji tokom godine dobiju novorođenče. Naknada je 500 maraka i ukupan iznos nije limitiran. Načelnik opštine Milorad Jagodić reče da bi bio srećan da se isplati i duplo više od 50.500 maraka, koliko je prošle godine isplaćeno roditeljima 101 novorođenčeta.

U cilju stimulisanja nataliteta iz budžeta opštine novčanu pomoć do iznosa od 1.000 maraka, dobiće i bračni parovi koji se liječe od steriliteta duže od 3 godine. Uslov je jedino da se priloži medicinska dokumentacija, račun o liječenju i, u oba slučaja, dokaz o prebivalištu u opštini poslije donošenja odluke o stimulisanju nataliteta, 28. decembra 2018. godine.

Da podsjetimo, prošle godine po ovom osnovu pomoć je dobilo sedam bračnih parova.