Višegradski pjesnici u Rogatici

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 09. februara 2019. 058.ba

ROGATICA – U organizaciji Narodne biblioteke „Vojislav Lubarda“ sinoć je u Rogatici održano veoma uspješno pjesničko veče na kome su svoje stihove čitali mladi pjesnici iz Višegrada Jelena Andrić, Slavko Tuševljak i Srđan Šimšić, članovi tamošnjeg udruženja „Most“.

Već na početku ovog zanimljivog kulturnog događaja, direktorka Biblioteke, Milojka Krsmanović, rekla je da se radi o mladim pjesnicima sa mnogo talenta čije vrijeme tek dolazi. Nemaju još ni jednu objavljenu zbirku pjesama, ali su u svom Višegradu poznati po učešću na raznim književnim manifestacijama uključujući i poznatu „Višegradsku stazu“ putevima našeg nobelovca Ive Andrića.

Večeras su oni, naglasila je Krsmanovićeva, prvi put u Rogatici. Čitaće svoje pjesme koje su još u rukopisu, neka i na običnom, zgužvanom, papiru.

Prva se, „krivac“ za ovaj književni susret, u punoj sali za čitaoce Odjeljenja strane literature skupu obratila Jelena Andrić, koja je porijeklom Rogatičanka iz porodice Ikonić iz sela Pijevčići. Udata je za sveštenika u Višegrad i majka je troje djece.

Posao supruge sveštenika i uzorne majke nije joj smetalo da nastavi putem kojim se bavila još u srednjoškolskim danima – pisanjem pjesama, slikanjem i fotografijom.

Ovoga puta, uz dozu treme zbog nastupa pred svojim Rogatičanima, pročitala je samo dio pjesama koje je pripremila za buduću zbirku njenog iskazivanja u sferi pjesničkog stvaralaštva. Dugotrajnim aplauzom njeni Rogatičani su joj dali punu podršku.

Svoje pjesme prisutnim ljubiteljima lijepe riječi u Rogatici čitao je i Slavko Tuševljak, koji je rođen u Užicu, ali od malih nogu živi u Višegradu. Iz grada Ive Andrića završio je i Pravni fakultet sa kojim je dobio odgovoran posao u kulturi svoga grada. U njemu se u slobodno vrijeme bavi i „sporednim“ ljubavima – slikarstvom, fotografijom i pisanjem pjesama. Dio njih je pročitao i Rogatičanima i pobrao tople aplauze.

Ovo trojstvo, opet uz tople aplauze, zaokružio je Srđan Šimšić. U pjesništvo, reče, ušao s ciljem njegovanja lijepe pisane riječi. Većina mojih pjesama, priznaje on, nema još ni naslova. Bože zdravlja, imaće ga u nadi i da će ugledati svjetlost dana u prvoj mojoj ili nas troje zajedničkoj zbirki pjesama.

Ovu simpatičnu pjesničku, međuopštinsku, manifestaciju muzički, svirajući na gitarama i pjevajući poznate šlagere „Crvene jabuke“, Galije, Viktorije i Bijelog dugmeta, propretili su rogatički srednjoškolci Anastasija Rajak i Velemir Ristić.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: