Čuvanje tradicije na primjeru sela Podgaj kod Rogatice

26.03.2019.

PRSTEN ZABAVA I STARIH I MLADIH

ROGATICA – Možda mi se neće vjerovati ako kažem, a istina je, prsten se u našem selu igra sigurno više od 100 godine, reče Brane Ujić, jedan od učesnika na finalnom susretu prstenovanja koje je u večeri između prošle subote i nedjelje, (23/24. marta) umjesto u njihovom selu Podgaj odigran na „neutralnom terenu“, u ugostiteljsko-turističkom kompleksu „Seoski turizam Ziličina“ na domak Rogatice.

Radi se o drevnoj društvenoj igri „prsten“, koja je decenijama, što se pamti, bila osnovna zabava seoskog stanovništva u selima ovog dijela Republike Srpske.

Sa dolaskom televizora i posebno interneta ova kao i mnoge druge stare igre gubila je pristalice i vremenom je ostala samo u sjećanjima najstarijih. Ta sjećanja iskoristili su nostalgičari u selu Podgaj kod Rogatice i vratili prsten kao igru kojom u zimskim danima slobodno vrijeme „ubijaju“ stari i mladi, dodaje Jadranko O. Ujić.

Počelo se, kazuje on, skromno susretima između najbližih porodica da bi vremenom „zarazili“ cijelu familiju koja broji skoro 20 porodica u donjem i gornjem dijelu sela. Iz godine u godinu širio se krug učesnika i organizatora takmičenja ove drevne igre.

Prsten igraju uglavnom muškarci. Ali, to ne znači da i žene ne znaju dobro podkriti prsten i išćiliti gdje je potkrivač ostavio prsten, dodaje Dobrila Ujić.

Tako je bilo i tek minule zime. Podgajci su takmičenja u prstenu počeli odmah nakon što su proslavili krsnu slavu Svetog Nikolu. Igralo se uglavnom subotom uveče i prekidalo samo uz Božić, Zadušnice i slične praznične dane. Ide se od porodice do porodice koja je kao domaćin dužna da obezbijedi prostoriju, prsten, predmete za potkrivanje i naravno iće i piće.

Tradicionalno jedni protiv drugih igraju stari i mladi. U starim su očevi i djedovi, a u mladim sinovi i unuci. Tek minule zime nešto ubjedljiviji su bili mladi. Zato se da bi se proglasio apsolutni pobjednik obavezno igra finale. Posljednjih nekoliko godina na „neutralnom“ terenu, u susjednoj Ziličini, u kompleksu „Seoski turizam“.

I ove godine stare je kao kapiten predvodio Vojko Ujić, a još su igrali Milko (Miki), Radenko, Jadranko (Osvojin) i Brane, naravno sve Ujići, uz veliku pomoć komšije iz Bukrića legendarnog prstenaša Nove Kosorića.

Na čelu mladih bio je drugi Jadranko, Dragomirov Beli, sa kojim su za stolom bili Bojan, Radoš, Nebojša, Dragan, Zoran i Predrag.

U „ljutom boju“, kome je prethodilo žrijebanje uz pomoć „sare“, pravo prvog potkrivanja dobili su stari. Ali, ne dugo. Brzo je potkrivanje prešlo na stranu mladih. I tako do ponoći, više od tri sata. Igralo se na dvije dobijene partije. Veliku i malu. Velika je standardna do 201, a mala do 101.

I u prvoj i u drugoj, više uspjeha imali su mladi. Veliku su dobili sa rezultatom 201:174 i malu 101:68.

I ovoga puta pobijedio je prsten reče Brane Ujić. Nastavio je živjeti u Podgaju i jedva čekamo novu sezonu sa narednom zimom. Vratićemo mi omladini ovaj poraz.

Junak susreta i večeri u Ziličini i ovoga puta bio je gost iz Bukrića, Novo Kosorić. Uspješno je potkrivao u nizu šest puta a da mu protivnici nisu našli punu. Za to vrijeme on je, da mu konkurenti ne bi „skinuli sa očiju“, a i to iskusni prstenaši znaju, skrivao ih dlanom ruke?!

I još nešto i ovoga puta nije izostalo majstorstvo u potkrivanju prstena, uspješno ćiljenje, zdušno navijanje i sočno dobacivanje nakon fule. Rodbinsko i komšijsko druženje začinjeno je kaficom, sokom, ali i čašicom domaće „mučenice“ od šljiva, krušaka ili jabuka.

PRAVILA IGRE

Za igru „prsten“ koristi se jedan prsten, 10 čarapa, priglavaka, rukavica ili papa (potkrivci). Pošto se prsten igra zimi, poželjno je da sve to bude od vune, i jedna platnena maramica, koja se zove „sara“. Igru u jednoj ekipi nosi pet do šest takmičara uz stroga pravila od početka do kraja susreta. Startno podkrivanje donosi prsten sa ćoška „sare“, a prvi, drugi i predposljednji potkrivak su pune i donose pravo potkrivanja. Kada se prsten nađe u praznoj onda se preostali dio potkrivaka broji i pripisuje ekipi koja potkriva s tim što ukupan zbir ne može biti na broju 9 i nula, pa se zbir povećava za dva poena i ide 11, 21, 51, 101 itd.