Koalicija za zaštitu Janjine

08. марта 2019. 058.ba

ČAJNIČE – Šest čajničkih NVO je poslalo dopis u devet institucija Republike Srpske o zaštiti rijeke Janjine. Riječ je o „EKO centar“, „PED Vijogor“, „Mi volimo Čajniče“, „Park prirode Cicelj“, lovačko udruženje“Cicelj“ Sportsko ribolovačko udruženje „Janjina“.

Oni smatraju da izgradnja mini hidrocentrala nema ekonomsku i finansijsku isplativost za opštinu i njene građane, a da je potencijalna šteta po prirodu, okolinu i ekologiju nemjerljiva.

Kako navodi potpisani dokumenta, mini hidrocentrala bi jednom dijelom prolazila kroz zaštićeni Park prirode „Cicelj“ i tako bi ugrozila njegov eko-sistem.
Osim toga izgradnja bi dovela do smanjena toka Janjine, ugrozila bi održavanje gradskog bazena, dovela bi do izumiranja rijetkih biljnih i životinjskih vrsta koje nastanjuju riječni tok i njegovu okolinu.

Obratili smo se Opštini Čajniče, gdje nam je načelnik Opštine Goran Karadžić rekao:

„Poslali smo upit Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju da daju stručnu procjenu koliko bi ta mini hidrocentrala ugrozila životnu sredinu. Oni su naime nadležni za davanje saglasnosti i dozvola i ovaj put su je dali bez konsultancija za nama. Ne možemo dopusti da se to nastavi, ako bi izgradnja nanijela veliku ekološku štetu i ugrozila našu prirodu i životnu sredinu.“

Iz koalicije za Janjinu navode da je ovo prilika i da se građani Čajniča upoznaju sa ovim problemom, te da zauzmu stav, jer radi se o pitanju od velike važnosti za opštinu Čajniče.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Autor: Dragan Kovačević

Iz Čajniča, rođen u Foči 1987, diplomirao u roku novinarstvo na Filozofskom Fakultetu Pale, stekao zvanje diplomirani novinar. Odličan u kreativnom pisanju.

Pogledajte sve vijesti čiji je autor Dragan Kovačević

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: