Počeo otkup mlijeka

20.03.2019.

VIŠEGRAD – Mljekara „Pađeni“ iz Bileće počela je otkup mlijeka od proizvođača sa područja Višegrada, a za subvencije proizvođačima opština Višegrad izdvojila je 14.000 KM.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za lokalni razvoj, privredu i društvene djelatnosti Ana Bogdanović rekla je da je odlukom o podsticajima u poljoprivredi, kao i prošle godine, predviđeno 100.000 KM.

„S obzirom da je mljekara `Pađeni` počela sa otkupom mlijeka na području opštine Višegrad i da već imamo korisnike koji predaju mlijeko, opština Višegrad daje 0,10 KM na svaki predati litar mlijeka, a finansiraće i 50 odsto troškova koje korisnici imaju za kupovinu mliječnih kartona za sva muzna grla“, navela je Bogdanovićeva.

Ona je dodala da je ovo od velikog značaja za sve proizvođačeda se uključe u otkup mlijeka jer resorno ministarstvo Republike Srpske daje 0,25 KM i opština 0,10 KM za svaki litar mlijeka.

Referent za otkup mlijeka Mljekare „Pađeni“ Božidar Zoranović rekao je da su ugovorene količine mlijeka od 100 do 150 litara dnevno.

„Prosječna cijena mlijeka koju mi plaćamo je od 0,50 KM do 0,60 KM. Za mlijeko koje je ekstra kvaliteta država daje podsticaj 0,25 KM po litru“, dodao je Zoranović.

On je naveo da Mljekara „Pađeni“ redovno isplaćuje proizvođače mlijeka.

Prozvođač mlijeka Radmila Ilić rekla je da s obzirom na nezaposlenost ovo može biti velika šansa za mnoga domaćinstva i podstrek za porodice da se vrate na svoja napuštena imanja na selu.

Proizvođač Mladena Trifković rekla je da otkup mlijeka znači mnogo i da je zadovoljna mljekarom koja vrši otkup.

SRNA - Jovana Borovčanin