Rad inspekcijskih službi u Rogatici – Naplaćeno kazni 29.000 makara

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 11. марта 2019. 058.ba

ROGATICA – Na posljednjoj, a prvoj u ovoj godini, sjednici SO-e, koja je održana na samom kaju februara, razmatran je paket izvještaja o radu opštinskih inspektora i komunalne policije tokom 2018. godine.

Pošto se radilo o 7 izvještaja, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove i poslove komunalne policije Željka Kojić, kao uvod u raspravu odbornicima je dala zbirni osvrt na rad ovih opštinskih organa.

Postupajući po pozitivnim zakonskim i drugim propisima, rekla je ona, u 2018. godini izvršeno je 1062 inspekcijske kontrole i 218 kontrola komunalne policije.

Na osnovu izdatih prekršajnih naloga naplaćeno je 29.430 maraka.

Upoređujući sa godinom ranije inspektori su obavili 62 kontrole manje, a komunalna policija 7 kontrola više. Na smanjenje inspekcijskih kontrola došlo je najvećim dijelom kod veterinarske inspekcije koja je u 2017. pratila kretanje bolesti plavog jezika kod papkara, a za to u 2018. nije bilo potrebe jer je bolest zaustavljena u 2016. godini, rekla je načelnica Kojić.

U protekloj godini, dodala je još ona, nije bilo pojava zdravstvenih tegoba ili oštećenja zdravlja i života zbog konzumiranja neispravne hrane. Tome je doprinijelo i to da je po naredbi inspektora na licu mjesta uništeno 64 kilograma različitih artikala hrane i 164 litra flaširanih artikala koja nisu bili prikladni za ljudsku upotrebu. Uz to, na zahtjev lica koja vrše prodaju hrane zbog isteka roka za upotrebu, a u cilju povrata PDV-a, u prisustvu inspektora povučeno je iz prodaje i uništeno 9396 litara raznih artikala za jelo.

Ono na čemu je posebno radila komunalna policija je stari-novi problem – napušteni psi lutalice, ne samo u Rogatici kao naselju, nego i širom opštine. Da bi se zaštitili građani od eventualnih ugriza pasa lutalica i posljedica koje to može da izazove, u vrše navrata vršeno je hvatanje i odvoženje u azil na Hreši, opština Stari Grad, 67 pasa lutalica. Uz to, a u cilju efikasnijeg rješavanja ovog problema uspostavljena je saradnja sa Razvojnim programom UN (UNDP) i drugim organizacijama do livačkog udruženja preduzimane su zajedničke aktivnosti na provođenju sterilizacije pasa lutalica ali i vlasničkih pasa. U tom cilju u toku je opremanje veterinarske ambulante i do kraja ovog mjeseca trebalo bi da se krene sa prvim sterilizacijama vlasničkih, a zatim i napuštenih pasa.

Sve u svemu, rekla je načelnica, ocjena je, a to su prihvatili i odbornici SO-e, da je preventivnim djelovanjem inspekcijskih službi smanjen nivo negativnih posljedica na bezbjedan i kvalitetan život građana širom opštine.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: