„Snop“ iz Gučeva 8. martu – Izložba ženskih rukotovrina i priznanje Zorici Mičić [FOTO]

05.03.2019.

ROGATICA – Predstojeći 8. mart kao međunarodni dan žena u galeriji bio je povod sinošnjem otvaranja višednevne izložbe rukotvorina članica Udruženja žena „Snop“ iz Gučeva kod Rogatice.

Izložbu je, u galeriji Centra za kulturu i sport „Radenko Mišević“ u Rogatici, otvorila predsjednica „Snopa“ Slađana Ujić. Po tradiciji žene Gučeva izložile su unikatne radovima koje su za djecu i odrasle oplete, otkale, izvezle, izheklale, kreirale i sašile svojim rukama. Tu su i predmeti urađeni dekupaž tehnikom, bižuterija, pa čak i mini ikonice svetaca i portreti poznatijih Srba iz prošlosti. Tu su i šeširi Borke Ješić od ručno rađenog filca u raznim bojama i, takođe, ručno rađene lutkice obučene u srpske narodne nošnje koje po narudžbi mogu biti urađene i za folklorna i druga društva koja njeguju srpsku tradiciju.

Otvaranje ove izložbe imalo je u neku ruku i in memorijalni karakter. Iskorišćeno je za sjećanje na Zoricu Mičić, članicu „Snopa“ od osnivanja 1. novembra 2005. godine, koja je preminula prije nepunih mjesec dana u 49 godini kada je najviše trebala i svojoj porodici i svom „Snopu“.

Govoreći o vrlinama rano preminule Zorice Mičić, Slađana Ujić, uz oči punih suza, rekla je da se radilo o najpredanijoj i najaktivnijoj i po svemu drugom naj članici „Snopa“. Iz njenih ruku izašli su brojni pleteni odjevni predmeti koji iako su nosili pečat tradicije imali su dosta detalja savremenosti koji su bili plod njene bujne mašte, koju je i na mlađe prenosila putem radionica koje je ona vodila i osmišljavala.

U znak zahvalnosti za doprinos radu „Snopa“ i njegovanju kulturnih i tradicionalnih vrijednsti srpskog naroda, žene Gučeva Zorici Mičić posthumno dodijelile su posebnu zahvalnicu.

Zahvalnicu je uručila Slađana Ujić, a uz suze i hvala, primila Sanja, jedna od kćerki pokojne Zorice.