U susret proljećnoj sjetvi krompira – Trapovi otvoreni, interes iznad očekivanja

17.03.2019.

ROGATICA – Prema podacima Odjeljenja za privredu u Opštinskoj upravi u Rogatici, prošle jeseni na području opštine ubrano je 5333 tone krompira od čega 1165 tona sjemenskog i 4168 tona merkantilnog, odnosno krompira za jelo.

Sjemenski krompir, koga prate i određene količine krompira za jelo, sijali su registrovani proizvođači „Solanum produkt“, „Agromont“, „Agros“ i „Agro-plod“, a krompir za jelo „Agro-plod“, porodična poljoprivredna gazdinstva i ostala domaćinstva.

Pošto se proljeće uveliko približava, trapovi su već poodavno otvoreni i pripreme za sjetvu svwe više dobijajuu zamah. Otuda i interes za sjemenski, ali i krompir za jelo, jer su, kako mnogi kažu, zimske zalihe kod potrošača dobro otanjile.

Prvi čovjek „Solanum produkta“ i direktor „Agromonta“ Novak Motika reče da je proizvođače krompira prošle godine Bog pogledao. I pored dosta loših vremenskih prilika krompir na Borikama je dobro rodio, a interes i za sjemenski i za krompir za jelo je iznad očekivanja. Slično je i sa cijenama. Veće su nego nekoliko posljednjih godina kada su proizvođači krompira jedva sastavljali kraj sa krajem.

Ove godine, naglašava Motika, po svemu sudeći biće bolje. Sjemenski krompir dostigao je prosječnu cijenu od 1,50 maraka plus PDV i tražen je sa svih strana.

Mi smo, dodaje on, naše zalihe od 340 tona već sveli na tridesetak agrie i belinia, dok smo kenebek i dezire već prodali.

Vlasnik „Agro-ploda“ Dragomir Džida koji je jesenas uskladištio 195 tona sjemenskog i preko 160 tona krompira za jelo zadovoljan je i potražnjom i cijenama. Krompir za jelo na veliko „ide“ po 90 feninga, a na malo do marku i 20 feninga . Što se tiče krompira za sjetvu mi nudimo sorte agria, dezire, kenebek, faluka i karera, od 1,20 do 1,60 maraka po kilogramu plus PDV.

Zanimljivo je, dodaje Džida, da kupaca imamo iz svih krajeva Republike Srpske, Federacije BiH, distrikta Brčko, pa čak i Bosanskog Broda.

I u „Agrosu“ Ozrena Planojevića, koji je uskladištio 630 tona krompira, mobilno je stanje. Prebiranje i sortiranje krompira traje preko cijelog dana. A da bi udovoljili zahtjevima kupaca angažovano je više starih i novih sezonskih radnika.