Za sanaciju elektromreže u Foči potrebna milionska sredstva

Radio Foča, Foto: Miroslav Avdalović - 05. марта 2019. 058.ba

FOČA – Brojna rubna i seoska područja na teritoriji opštine Foča u zimskim mjesecima imaju problem sa elektrosnabdjevanjem. Teritorija opštine Foča, koja zauzima 1.115 kilometara kvadratnih, jedna je od najvećih u Republici Srpskoj a samim tim ima i jednu od najdužih distributivnih elektromreža. Srednjenaponski i niskonaponski vodovi su duži od hiljadu kilometara, a neki od najdužih su prema Čelebićima, Meštrevcu, Vrbnici, Tjentištu, Humu, Slatini, Jošanici i Miljevini sa nastavkom prema Kozjoj Luci. Elektrodistribucija RJ Foča svake godine trudi se da što bolje održava pomenute dalekovode, kaže upravnik Elektrodistribucije Milan Vukadinović: „Mreža je veoma razuđena, brdovita i šumovita što svake godine iziskuje znatna finansijska sredstva za raskres trasa. Problema na mreži ima, jer je stanje izuzetno kompleksno i složeno, ali mi se trudimo da to držimo pod kontrolom koliko je moguće“.

Dalekovod u okolini Bakića

Lokalna Elektrodistribucija svake godine, spostvenim sredstvima, sanira trafostanice i obnavlja dijelove elektromreže. U prošloj godini riješen je problem elektrosnabdjevanja naselja Lazarevo, dok je u seoskim područjima stanje loše na dalekovodima prema Meštrevcu i Zlatnom boru, kaže Vukadinović: „U saradnji sa lokalnom zajednicom prošle godine smo riješili problem snabdjevanja naselja Lazarevo i stanovnici tog dijela grada ove godine nisu imali većih problema u isporuci struje. Jedan od najvećih problema su nam dalekovodi prema Čelebićima i Meštrevcu i na drugoj strani prema Zavaitu i Zlatnom Boru. Trasa je predugačka a zadnja trafostanica je od grada udaljena 46 kilometara. Problem u zimskim mjesecima su i sniježni smetovi koji oštete elektromrežu i dovode do prekida. Na tim trasama ćemo sigurno popravljati stanje, ali za sada ne mogu da tvrdim da će biti idealno, ali biće bolje“.

Dalekovod Kozja Luka

Vukadinović dodaje da se svakodnevno radi i proces zamjene dotrajalih drvenih stubova betonskim na brojnim dalekovodima. Sutra počinju radovi na rekonstrukciji glavne distributivne trafostanice u gradu 35/10 KV Foča. Radovi, koji koštaju više od 100.000 maraka i finansiraju se iz vlastitih izvora fočanske Elektrodistribucije, podrazumijevaju zamjenu opreme u ovoj trafostanici, što će omogućiti mnogo urednije napajanje strujom u većem dijelu grada. Pored toga, sanacija mreže radi se i u drugim prigradskim naseljima: „Za obnovu kompletne elektromreže potrebna su milionska sredstva. Mi svake godine izdvajamo sopstvena sredstva kako bi sanirali dijelove mreže. Od sutra radimo radove na glavnoj gradskoj distributivnoj trafostanici 35/10 KV Budimlije, da riješimo to gradsko čvorište. Prošle godine smo riješili vezu 110 KV trafostanice sa ovom glavnom gradskom trafostanicom, i radimo sada na pravljenju nove 10 KV veze, koja će sigurno pospješiti snabdjevanje grada strujom. Ukupno, ta investicija je vrijedna preko 300.000 maraka. Pored toga, rade se radovi u Miljevini, a uskoro će uslijediti i radovi na mreži na Brodu, prema Dragočavi, Velečevu i Prevraću“.

Zamjena dotrajalih drvenih stubova na dalekovodu

Pored teškog održavanja hiljadukilometarske elektromreže, problem u elektrosnabdjevanju Foče je i jednosmjerno napajanje iz pravca Goražda. Vukadinović napominje da se ulažu napori kako bi se Foči obezbijedilo i drugo napajanje iz pravca Sarajeva: „Nekoliko puta sam podnosio inicijativu u lokalnom parlamentu da se Foči obezbijedi dvosmjerno napajanje strujom. Rezervni vod iz pravca Sarajeva mora se napraviti u saradnji sa Elektroprivredom RS i Elektroprenosom BiH. Imamo mi i sada napajanje iz pravca Sarajeva, ali ono nije dovoljno da se pokrije šire područje opštine, već je predviđeno za elektrosnabdjevanje u kriznim situacijama i u slučaju restrikcija za alternativno napajanje Univerzitetske bolnice i KPZ-a Foča“.

Iz Elektrodistribucije mole potrošače za razumijevanje ukoliko bude dolazilo do prekida u isporuci struje tokom radova, jer još uvijek traje grejna sezona i potrošnja električne energije je velika.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: