Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – Sakupljeno 15 doza

08.04.2019.

ROGATICA – U organizaciji Opštinske organizacije Crvenog krsta i podršku Doma zdravlja „Dr Zoran Mitrović“, danas je u Rogatici provedena redovna godišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi.

Prijavilo se, reče sekretar Opštinskog odbora Crvenog krsta Vesna Ristić, 20 redovnih davalaca i 24 učenika završnih razreda Srednjoškolskog centra od kojih je ukupno 15 ispunilo zdravstvene uslove i darivalo krv.

Među njima su „stari“ davaoci Radenko Babić, kome je ovo bilo 82 darivanje krvi. Milutin Delić je krv darivao 43 puta, Radenko Ilić 43, Zdravko Šubara 41, Boro Brusin 23 puta…

I ova akcija nije prošla bez Mijatovića. Milanko je darivao krv 45-ti put. Sa njim je došla i njegova sestra Milena, kojoj je ovo treće darivanje.

Dobar odziv bio je i ovdašnjih srednjoškolaca. Da daruju krv prijavilo ih se 24-oro, ali su uslov za prvo darivanje ispunili i krv dali Mladen Trifković, Đorđe Banović i Darko Kosorić, učenici ekonomske struke.

Maja Kujundžić, ljekar iz Zavoda za transfuziološku medicinsku službu Republike Srpske, Poslovna jedinica u Foči, reče da su i ove godine zadovoljni akcijom i da se ponovila tradicija prema kojoj Rogatica spada u red opština u kojim akcija dobrovoljnog darivanja krvi ima dobar odziv stalnih i novih davalaca.

Ove godine posebno je značajno, naglasila je doktorka Kujundžić, što su se odazvali davaoci sa deficitarnom nultnom krvnom grupom, koji su učestvovali sa više od 80 posto davalaca.