In memoriam – Božidar Stanar iz Rogatice

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 05. априла 2019. 058.ba

ROGATICA – Prošle srijede u Rogatici je preminuo književnik Božidar-Božo Stanar. Rođan je 1935. u Vučetićima kod Goražda. Osnovnu školu završio je u Čajniču, nižu gimnaziju u Rogatici, višu gimnaziju u Goraždu, a ekonomski fakultet u Beogradu.

Najveći dio života proveo je u Rogatici u koju je dolazio i iz nje odlazio. Posljednji njegov dolazak u grad na obalama Rakitnice bio je sa egzodusom Srba iz Sarajeva i u njoj je evo ostao do kraja života.

U književne vode uplovio je dosta kasno, u 61 godini života. Bilo je to ljeta gospodnjeg 1996. zbirkom pjesama “U sretanje života”.

Sa ovom, prvom knjigom, odriješena je “vreća” stihova i prozne riječi i za nepune 23 godine književnog stvaralaštva napisao je i objavio 20 knjiga. Među njima je 12 zbirki poezije, četiri romana I četiri pripovjetke. Uz prvenac “U sretanje života”, tu su i zbirke “Zapasno od matice”, “Na raskršću”, “Drži se mali”, “U smiraj dana”, “Smaragd biblije”, “Glasinačke omeđine”, “Soneti”, “Konj lijepe ciganke”, “Odsjaj duše”.. Tu je i knjiga šaljive proze “Vešo s Romanije”, te romani “Snovi i java Vukobrata Katane”, “Mladeži boje kupine”, “Glasovi samrle braće”, “Žena s one strane kanjona”, “Usudio se da opsuje cara”. Dvadeset prva i 22 knjiga su mu u štampi i, nažalost, nije dočekao da ih “omilije” svojim rukama.

Povodom smrti Božidara Stanara danas, 5. aprila, u Narodnoj biblioteci “Vojislav Lubarda” održana je komemoracija na kojoj su o njegovom liku i književnom stvaralaštvu, u prisustvu rodbine, prijatelja i ljubitelja njegove pisane riječi govorili njegovi iz esnafa književnika Milun-Mišo Lubarda i Milenko Jevđević, Jevđa kako ga je Božo iz milja zvao.

Sa Božom nas je zbližila poezija, uz ostalo rekao je Milenko Jevđević. U njeno kolo smo se uhvatili, jedan do drugog, nas četvorica Rogatičana (Božo, Milad Obrenović, Mišo Lubarda i moja malenkost). Dozvali smo Milanka Borovčanina Romsoka sa Sokoca i zajedno govorili svoje stihove od Velike Hoče u Metohiji do Banja Luke u Krajini. Oo rogatičkim kafanama i na pesničkim večerima uvijek bi se družili zajedno. Ja bih zagledao u njegove mišice, još uvijek vidljive I snažne, i šeretski ga opomnjao kako je možda vrijeme da mi preda titulu “prvog momka Podrinja”, koju je, prema pričama njegovih ispisnika, zasluženo nosio, kazao je još Jevđa.

Nakon toga Božidar Stanar, u prisustvu brojnih Rogatičana, prijatelja i poznanika, sahranjen je na groblju Lužnica u Rogatici. Od njega uz nadahnutu besjedu oprostio pjesnik Slobodan Ristović koji je bio urednik i recenzent najvećeg broja, Božidarovih knjiga.

Božidar Stanar, rekao je Jevđević, je pirg međ rodom, ljudima i delima. Bio je ono što je stvorio. Ozidao se trudom i talentom, uljudnošću i dobrotom. Gospodin sa urođenim značenjem i trajanjem. Počašćen stolicom u gornjem kraju sofre, na mestu gde se ceni stolični ugled dela i zasluga. Ugled na koji se mi ostali treba da ugledamo i time ozlatimo.

On je, dodao je još Ristović, bio od onih ljudi kojima je Bog darovao reč na rpđenju, kao što kum dariva dukat ili jabuku.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Ознаке: ,