In memoriam – Radmila Devura, humanitarka iz Rogatice

16.04.2019.

ROGATICA – Nakon kraće a teške bolesti preminula je Radmila Devura (62) poznata humanitarka iz Rogatice. Čitaoci ovog sajta vjerovatno će se sjetiti našeg pisanja o njenom humanizmu pred kraj prošle godine, kada smo pisali da je u porti hramu Svete Trojice u Rogatici vlastitim sredstvima uradila i poklonila objekat vrijedan skoro 50.000 maraka u kome se sada nalazi prodavnica svijeća i neke druge prateće prostorije.

Pored ovog vrijednog poklona, koji je u neku ruku „otvorio“ portu crkve, ova humanitarka kupila je i poklonila 100 tanjira za trpezariju u crkvenom domu, 27 kompleta posteljina Dječijem odjeljenju Univerzitetske bolnice u Foči, 20 kompleta posteljina za odrasle bolnici „Srbija“ u Istočnom Sarajevu i bila donator u mnogim drugim humanitarnim akcijama.

Radmila je danas sahranjena na groblju Lužnica u Rogatici. Pridružila se svom suprugu Iliji, koji je iako rođen u okolini Mrkonjić Grada, do egzodusa Srba iz Sarajeva 1996. živio u Sarajevu, a onda postao cijenjen i poštovan stanovnik Rogatice i nakon rane smrti 16. avgusta 2014., ostao u sjećanju mnogih kao veliki humanista i dobar čovjek.