Most Mehmed-paše Sokolovića dobio upotrebnu dozvolu

02.04.2019.

VIŠEGRAD – Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu dobio je danas upotrebnu dozvolu nakon što su uklonjeni svi nedostaci koji su primijećeni poslije završetka restauracije ove građevine, za šta je Turska razvojna agencija /TIKA/ izdvojila oko deset miliona KM.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić uručila je danas načelniku ove opštine Mladenu Đureviću upotrebnu dozvolu za most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu.

Ona je podsjetila da je riječ o mostu koji je trpio ratove, preko kojeg su isprepletene sudbine naroda koji su živjeli na ovom prostoru i koji govori o kulturno-istorijskom i prirodnom nasljeđu.

Golićeva je podsjetila da su prije dvije godine uočeni nedostaci na mostu, te da je nakon njihovog otklanjanja sada izdata upotrebna dozvola.

Ona je navela da je na sastanku sa Đurevićem razgovarala o projektima Vlade Republike Srpske za ovu opštinu, ističući da će Vlada nastaviti da ulaže u opštinu Višegrad.

Golićeva je podsjetila da je Vlada Srpske u opštinu Višegrad u posljednjih deset godina uložila više od 15 miliona KM, ne računajući Andrićgrad.

„Uložena su ogromna sredstva, za stambeno zbrinjavanje više od osam miliona KM, više od tri miliona u poljoprivredu, u prosvjetu, u zdravstvo“, dodala je Golićeva.

Đurević je rekao da je ovo veoma važan dokument koji ćupriju stavlja u upotrebu, što znači da su svi propisi prema zakonima Republike Srpske ispoštovani.

„Prije dvije godine smo ustanovili određene nedostatke – pločnici su bili okrnjeni, rasvjeta nije bila zadovoljavajuća, bilo je još primjedbi i sve su sada otklonjene“, naveo je Đurević.

On je rekao da je sa Golićevom razgovarao o projektima za naredni period, a da je ukazano i na potrebu da Gradska dvorana u Višegradu dobije novo ruho.

„Dobili smo obećanje od Golićeve da ćemo u ovoj ili narednoj godini krenuti u rekonstrukciju i adaptaciju višegradske dvorane. U toj dvorani svi višegradska klubovi i djeca imaju pripreme, održavaju se utakmice i to je ono u što vrijedi ulagati, jer je naša mladost na prvom mjestu“, istakao je Đurević.

On je rekao da će u tom projektu učestvovati i preduzeće „Hidroelektrane na Drini“, tako da će se zajedničkim snagama dobiti moderan rekonstruisan objekat.

Ambasador Turske u BiH Haldun Koč istakao je da je ovaj most dio kulturno-istorijske baštine i da ga je potrebno čuvati za generacije koje dolaze.

On je naglasio da to lijep kulturno-istorijski spomenik, koji privlači turiste iz cijelog svijeta, te izrazio zadovoljstvo što će biti još dugo na turističkoj mapi zahvaljujući agenciji Tika.

„Kad pogledate broj stranih turista koji posjećuju BiH, ne računajući okolne zemlje, Turska je tu na prvom mjestu. Želimo da BiH dobije više turističkih posjeta“, istakao je Koč.

Koordinator agencije Tika u BiH Omer Faruk Alimdži rekao je da su u okviru restauratorskih radova ojačani temelji i stubovi mosta, restaurirani kameni elementi i nanovo urađen kameni pločnik mosta.

„U skorijoj istoriji izgrađene su dvije hidrocentrale u blizini mosta i došlo je do određenih promjena nivoa vode, što je uticalo na konstrukciju i slabljenje temelja, pa smo veliku pažnju posvetili ojačavanju temelja“, naveo je Alimdži.

On je pohvalio doprinos opštine Višegrad, nadležnog ministarstva Republike Srpske i drugih koji su pomogli u ovim radovima i ukazivali na nedostatke.

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu građen je od 1571. do 1577. godine. Popularnost je stekao nakon što je nobelovac Ivo Andrić pripovijedao o njemu u romanu „Na Drini ćuprija“. Ova građevina se od 2007. godine nalazi na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine.