Novi sadržaji u Starom Brodu – Mauzolej kao jedinstvena postavka pijeteta

06.04.2019.

ROGATICA/VIŠEGRAD – U nisku sadržaja kojim se u Starom Brodu, malom selu na granici opštine Rogatica, kojoj i teritorijalno pripada, i Višegrad, kome je kao opštinskom centru najbliže, do kraja maja ove godine biće ugrađen još jedan značajan objekat koji će u znak pijeteta vraćati sjećanje na proljeće ratne 1942. kada su ustaše zloglasne Crne legije Jure Francetića napravile pokolj nad nedužnih preko 6000 srpskih žena, djece i staraca.

O kakvom se objektu radi, za „Glas Srpske“, pričao je paroh crkve Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrić gradu i kapele u Starom Brodu kao jedan od vodećih nosilaca cjelokupne aktivnosti oko podizanja ovog spomen-kompleksa pijeteta, Dragan Vukotić.

Mauzolej u Starom Brodu, kako smo mu dali „radno ime“, po arhitekturi, načinu gradnje i posebno mjestu gdje se podiže, biće jedinstven ne samo u ovom kraju, nego i znatno šire. Gradi se na samoj obali ukroćene Drine i mjestu stradanja naših predaka koji su u nepreglednim izbjegličkim kolonama bježali pred ustaškim hordama i okončali život u talasima Drine ili pod nožem ustaških koljača, kazuje prota Vukotić.

Pratila ga je izuzetno obimna projektna dokumentacija kojom se željelo da na dosad neviđen način prikaže istoriju stradanja srpskog naroda u cjelini, a posebno ovdje u Starom Brodu i susjednim Miloševićima i da bude svojevrsna atrakcija vjerskog turizma u opštinama Rogatica i Višegrad.

U mauzoleju će se nalaziti 36 skluptura koje će simbolizovati zbijeg i ulazak srpskih majki sa djecom u naručju u tada nabujalu Drinu. Centralna figura, koja će domnirati sredinom objekta prikazaće jednu autentičnu višečlanu srpsku porodicu koja je ovdje stradala. Ostale će biti raspoređene uz sam objekat i na ulazu u njega. Na zidovima objekta biće ispisana sva, preko pet hiljada, do sada utvrđena imena stradalih.

Do sada je, naglašava prota Vukotić, u izgradnju ovog jedinstvenog objekta utrošeno preko 800.000 maraka. Finansijeri su potomci stradalih i ostali ljudi dobre volje, među kojima su Crnogorac Miodrag Davidović Daka, Spasoje Albijanić i mladi arhitekta Novica Motika, koji je na poklon uradio vrlo zahtjevni projekat objekta.

Radovi na izgradnji mauzoleja idu punom parom. Građevinske izvodi „Romanija-putevi“ i plan je da sve, uključujući i fine radove u i oko objekta, bude okončano do 25. maja, kada će se objekat osvetiti i otvoriti za posjete kojih je sve više i češće, posebno od strane mladih koji u Stari Brod dolaze vodom niz Drinu iz Višegrada i putem koga je iz pravca Borika uradilo ŠG „Sjemeć“ iz Rogatice, doživljavaju kao svojevrsno hodočašće.

Do tada, nada se prota Vukotić, po obećanju, Vlada Republike Srpske trebalo bi da uradi nepunih tri kilometra puta od Miloševića do Starog Broda i da na inicijativu Srpske pravoslavne crkve opštine Rogatica i Višegrad donesu odluku da se kanjon Drine iz koga se iz pravca Višegrada proglasi „Kanjonom srpskih djevojaka“ u znak sjećanja na 326 djevojaka koje su prema našim i njemačkim dokumentima skočile u mutnu Drinu da ih ustaše ne bi silovale i na druge načine skrnavile njihovu mladost i ljepotu.

POZIV POTOMCIMA

Iako je ostalo još dosta do 25. maja, Otac Vukotić već upućuje poziv potomcima i drugim poštovaocima lika i djela stradalih da dođu u Stari Brod da se još jednom zajedno pomolimo za spas njihovih duša. Doći će i veći broj visokih crkvenih i drugih zvaničnika, a očekuje se da mauzolej osveti njegovo visoko preosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a neće biti iznenađenje ako se ovom velikom događaju pridruži i njegovo visoko preosveštenstvo patrijarh Irinej.