Održana manifestacija „Izvorno na vodi“

14.04.2019.

VIŠEGRAD – U Višegradu je juče održana manifestacija „Izvorno na vodi“ s ciljem predstavljanja zvuka gusala i epske poezije, na kojoj su nastupili učesnici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Predsjednik Guslarskog društva „Rade Jamina“ Darko Lečić rekao je da je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske glavni pokrovitelj ove manifestacije, koja je održana po prvi put.

„Željeli smo da budemo prepoznatljivi i da ova manifestacija ne bude uobičajena, te smo dio programa organizovali na velelepnoj Ćupriji na Drini, a dio na brodu“, rekao je Lečić i dodao da će članovi Društva nastojati da manifestacija preraste u tradicionalnu.

Guslar iz Crne Gore Slavko Goranović rekao je da gusle i epska poezija imaju veliki značaj za srpski narod.

„Trudimo se koliko možemo da održimo našu tradiciju i da se gusle i epska poezija čuju širom svijeta“, dodao je Goranović.

Vođa Pjevačke grupe „Slavuj“ iz Sevojna Radoljub Popović je rekao da svake godine učestvuje na višegradskim kulturnim manifestacijama, navodeći da je cilj izvornog pjevanja očuvanje tradicije užičkog kraja i okoline.

Jedan od najmlađih učesnika, guslar Marko Ninković iz Višegrada, kaže da je ljubav prema epskoj poeziji i guslama naslijedio od djeda, dodajući da je učestvovao na brojnim takmičenjima u Srbiji i Republici Srpskoj.

Manifestacija „Izvorno na vodi“ održana je u organizaciji Guslarskog društva „Rade Jamina“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, u saradnji sa preduzećem „HE na Drini“ i opštinom Višegrad.