Počele pripreme za Ilindanski sabor „Borike 2019“

01.04.2019.

ORGANIZACIONI ODBOR UTVRDIO PRVE ZADATKE

ROGATICA – Iako je do Svetog Ilije i tradicionalnog sabora koji se održava uz ovaj veliki praznik ostalo još dosta vremena, načelnik opštine Rogatica već je za njegovo održavanje formirao poseban Organizacioni odbor u kome je čak 26 pojedinaca i predstavnika institucija.

Oni su danas, uz predsjedavanje načelnika opštine Milorada Jagodića, održali prvi sastanak. Cilj je, rečeno je tim povodom, da se utvrde i otpočnu početne aktivnosti kako bi se što spremnije dočekao i obilježio ovaj veliki pravoslavni praznik.

U tom cilju određene su grupe i pojedinci po oblastima rada kao što je obezbijeđenje atraktivnih kulturno-zabavnih, sportskih i drugih manifestacija, priprema prateće infrastrukture, šatora i uređenje prostora za realizaciju planiranih aktivnosti.

Uz svete liturgije u hramu Svetih apostola Petra i Pavla, parastosa i polaganje vijenaca na Spomen-obilježje poginulim borcima i žrtvama rata posljednjeg odbrambeno-oslobodilačkog rata u porti crkve, rodila se ideja da se to isto uradi i kod spomen-obilježja na staroj Borici poginulim oficirima i podoficirima Jugoslovenske vojske u otadžbini početkom marta 1942. godine koji su ovdje mučki stradali od strane partizana Druge proleterske brigade koja je 1. marta te godine formirana u Čajniču.

Novo je i to da će resorno odjeljenje u Opštinskoj upravi pripremiti okrugli sto na temu „Kuda u privrednom pogledu ide borički plato“.

Detaljan program Sabora i još konkretniji zadaci za sve članove utvrdiće se na narednoj sjednici Odbora.