Podsticaji za razvoj agrara u Rogatici

11.04.2019.

SJEMENSKI KROMPIR I ĐUBRIVO POLJOPRIVREDNICIMA

ROGATICA – Realizujući projekat za razvoj konkurentnosti u ruralnim područjima (RCDP) koga finansira Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede IFAD, a na terenu provodi resorno ministarstvo u Vladi Republike Srpske danas, 11. Aprila, u Rogatici je 61 poljoprivredni proizvođač dobio jedan od dva „paketa“ kojim se pospješuje ovogodišnja sjetva merkantilnog krompira i drugih sjetvenih kultura za koje novčana sredstva su obezbijeđenja u partnerstvu Vlada i IFAD – lokalna zajednica – poljoprivbrtednik u omjeru 40, 10, 50 posto.

Od ukupnog broja korisnika 30 ih je dobilo paket u vrijdnosti od 4000 maraka u kome je 1,6 tona visokorodnog sjemenskog krompira, 800 kilograma vještačkog đubriva i određena količina hemijskih sredstava za zaštitu.

U drugom paketu čija vrijednost je 2000 maraka nalazi se 1350 kilograma vještačkog đubriva i određena količina sredstava za zaštitu bilja.

Cilj je, rekao je reče zamjenica načelnika opštine Rogatica Jelena Karadžić, unapređenje proizvodnje merkantilnog, odnosno krompira za jelo posebno kod malih i novih poljoprivrednih gazdinstava u skladu sa biznis planom koji je odobren od strane implementatora projekta i IFAD-a kao donatora dijela nepovratnih sredstava. Osnovni uslov je da gazdinstva zasiju najmanje 6 novih dunuma zemlje krompirom, dok ostala treba da imaju hektar obradive zemlje raznim poljoprivrednim kulturama.

Mihajlo Vidaković iz sela Lađevine korisnik je paketa u vrijednosti od 4000 maraka. Sa majkom, suprugom i troje djece do sada je proizvodio krompir za jelo na 10 dunuma. Zahvaljujući ovoj pomoći sjetvu krompira povećaće za još najmanje 6 dunuma i zato mu je, kako reče, ova donacija dobro došla.

I Branislav Radojević iz Kujundžijevića korisnik je paketa od 4000 maraka. Ovo mu je veliki stimulans za povećanje sjetve krompira. Dobio sam 2000 maraka „na peškeš“, a to se ne odbija i zato se zahvaljujem svim koji su o tome odlučivali, reče on.

Inače, dugo se na jednom mjestu, na platou ispred Vatrogasnog doma, nije vidjelo više poljoprivrednika i posebno krompira za sjetvu i umjetnog đubriva.