Rogatički pčelari ponovo na obuci

10.04.2019.

ROGATICA – Proljeće je vrijeme kad pčelari imaju pune ruke posla. Zapravo od toga kako se u proljeće izvrše pripreme pčelinjih društava kroz utvrđivanje njihove jačine, kvalitet matice, zdravstvenog statusa zajednice, rezerve hrane za „ne daj Bože“ lošeg vremena i stanja saća u košnici, zavisi krajnji cilj – dobra berba meda.

Svjesni toga, u rogatzičkom udruženju pčelara „Sat“, koje ima 49 registrovanih članova sa oko 1200 pčelinjih društava, ovih dana organizovali su još jedno, drugo ovogodišnje, predavanje za svoje članove.

Uz podršku Opštinske uprave i Mikrokreditnog društva „Mikrofin“, koje je „pokrilo“# najveći dio troškova, upriličili su predavanje na temu: „Radovi na proljećnom razvoju pčelinjih društava“. Predavač je bio Miljko Šljivić iz Kragujevca, zvanični predavač Saveza pčelarskh organizacija Srbije (SPZS).

Prisutni predavanju koje je ovoga puta održano u prostorijama čitaonice Narodne biblioteke „Vojislav Lubarda“, imali su priliku da na visokom stručnom nivou saznaju dosta novog oko proljećnih radova u pčelinjaku i oko njega.

Zbog najave lošeg vremena, koje se može odraziti i na stanje u pčelinjim zajednicama, u udruženju su uz sufinansiranje samih pčelara, od Pčelarske zadruge „Žalfija“ iz Trebinja, izvršili nabavku i podjelu stimulativnih pogača za svih 1200 pčelinih društava. Cilj je da se blagovremeno reaguje i pomogne nesmetan razvoj pčelinjih zajednica. Jer, samo jaka pčelinja zajednica može donijeti med pčelaru, rekao je predsjednik Udruženja „Sat“ Miloš Nedić.