Devetogodišnji Petar Karišik iz Rogatice nagrađen u Panonskom dečjem gradu kod Bačke Palanke

Sreten Mitrović - 16. maja 2019. 058.ba

SEOSKI AMBIJENT DONIO NAGRADU

ROGATICA – Kako se primiče kraj školske godine tako u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici stižu nova priznanja za uspjeh u nastavnim i van nastavnim aktivnostima njenih učenika. Jedno od tih priznanja donio je i Petar Karišik (9), učenik III-2 razreda koji je učešćem na konkursu „Na krilima detinjstva“ Panonskog dečjeg grada iz sela Panonije kod Bačke Palanke osvojio specijalnu nagradu u oblasti slikovanja na temu „Na krilima zavičaja“, a on je uradio živopisan pejsaž sela iz okoline Rogatice sa brežuljcima, kućama, pticama, plastovima sijena i drugim elementima koji po njegovom viđenju, iako je rođen i živi u gradu, čine seoski ambijent koga je on obojio fluomasterima.

Petar je samo jedan od preko 2000 učesnika ovog konkursa, na kome su iskazivali svoje umijeće učenici osnovnih škola iz svih krajeva bivše SFRJ iz stihovanja, dramoletanja, muzikaljenja, slikovanja i drugog stvaralaštva, nagradu kao jedan od dvoje iz Republike Srpske i ukupno troje iz BiH, primio na Međunarodnom festivalu dečijeg stvaralaštva „Na krilima detinjstva“ koji je po 11-ti put kao izuzetan kulturni događaj, od petka, 10. do zaključno sa nedjeljom 12. maja, održan u Panonskom dečjem gradu u Panoniji kod Bačke Palanke, priča Petrova učiteljica i mentor Nataša Miladinović, koja je zajedno sa njim kao dobitnikom nagrade prisustvovala njenom uručenju., jer je bila „krivac“ što se rad ovog marljivog učenika našao u konkurenciji za najbolje na konkursu.

Festival je, dodaje Miladinovićeva, jedan od najvećih ne samo u Srbiji, već i u cijelom regionu, protekao u različitim aktivnostima kao što je muzikarenje, pjesmaonica, recitaonica, krke-džake olimpijada, pjesnikovanje, slikovanje, šahovanje, klovnijada, potraga za blagom…

Bio je to nezaboravan događaj. Tri dana boravka u prekrasnom Panonskom dječjem gradu i meni i Petru ostaće u trajnom sjećanju. Primljeni smo srdačno i tretirani sa najvećom pažnjom domaćina. Obije smo stekli veliki broj novih prijatelja i poznanika, uz doviđenja da se ponovo sretnemo u čarobnom Dečjem gradu i Panoniji i vratili se kući uz poruku festivala da dječiji svijet bude pametniji, da odrasli budu sretniji, da mašta bude lepršavija i djeca nam budu najzdravija.

Nezaboravne utiske iz Panonije donio je i mali Petar. On reče da je ponosan što je dobio nagradu u Dečjem gradu i ona će mu biti draga uspomena, ali i podstrek da nastavi crtati i slikati, ali i marljivo se odnositi prema ostalim nastavnim predmetima. Uz to upoznao je i dosta drugara iz raznih krajeva kojih će se rado sjećati.

O Panonskom dečjem gradu mnogo je napisano. Evo pjesme koju je napisao poznati dječiji pjesnik i pripovjedač Tode Nikoletić.

Naša je sreća k’o meda slad, a ljubav lepa k’o krila laste,
Ko voli DEČJI PANONSKI GRAD neka požuri s nama da raste.

Ruka u ruci u našoj luci, greje i sjaji ko sunčev krug,
Pesme iz česme teku k’o zvuci, kreni u Bačku, budi nam drug.

Panonski biser sjaji u nama, zagrljaj pruži, zagrljaj želi,
Dečji grade, zapevaj s nama, sa decom živi i ljubav deli.

Čim cvetni polen uđe u pluća i s krošnji krene ptičiji poj,
Panonski grade, ti si nam kuća, deca te vole k’o osmeh svoj.

Panonski biser sjaji u nama, zagrljaj pruži, zagrljaj želi,
Dečiji grade, zapevaj s nama, sa decom živi i ljubav deli.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: ,