Manifestacija “Stazama braće Sokolović”

21.05.2019.

RUDO – Planinarski savez Republike Srpske poziva sve ljubitelje prirode i istorije da učestvuju na jedinstvenoj planinarsko-kulturnoj turi „Stazama braće Sokolović“, koja se održava u Rudom od 31.05. do 2.06. 2019. godine. Planinarska ruta koja vodi sa obale rijeke Lim i centra grada Rudog na vrh planine Varde, koja je ucrtana i obilježena ruta u okviru „Via Dinarike“, spaja netaknutu prirodu s jedne strane, ali sve posjetioce ujedno vraća i u 16. vijek, vrijeme u kojem su na planini Vardi odrastala braća Sokolović, koji su kasnije ostavili neizbrisiv trag u istoriji Balkana, Evrope, Azije i Afrike toga vremena.

Među najznačajnijim Sokolovićima koji su se rodili na obroncima planine Varde, ubrajaju se: Mehmed Paša Sokolović (veliki vezir Osmanskog carstva 1565-1579), Makarije Sokolović (prvi srpski patrijarh u obnovljenoj Pećkoj patrijaršiji 1557. godine), Mustafa paša Sokolović (budimski vezir i utemeljitelj Rudog 1555. godine), Antonije, Gerasim i Savatije Sokolović (svi srpski patrijarsi nakon Makarija), Ferhat paša Sokolović (bosanski sandžakbeg).

Ova manifestacija ima za cilj da spoji ruđanski kraj, kao rodno mjesto braće Sokolović, sa svim krajevima Balkana u kojima su Sokolovići ostavili neizbrisiv trag, a među njima navodimo samo neke: Višegrad (Ćuprija na Drini), Žepa (Most na Žepi), Sarajevo (Kozja ćuprija), Banja Luka (Ferhadija), Trebinje (Arslanagića most), Podgorica (Vezirov most), Plužine (Manastir Piva), Beograd (Česma na Kalemegdanu), Peć (Patrijaršija), Istanbul (mekteb i džamija), Priboj (Manastir Banja-čuvena ripida Makarija Sokolovića dobijena na poklon od njegovog brata Mehmed paše Sokolovića).

Dobro došli u Rudo!
Od sna do vladara svijeta
Legenda kaže da je Mehmedova (Bajina) majka Marija u poodmakloj trudnoći usnila jedan san, koji je kasnije ispričala svome svekru, inače, dobrom tumaču snova:
“Iz stomaka mi izraslo veliko drvo, čije su grane pale na sve strane sobe”.
Svekar reče Mariji: „Slobodno zaboravi to što si sanjala, ne može tebe zapasti da rodiš vladara, čija će djela natkriliti svijet”.
–Mali Bajo je postao Mehmed-paša Sokolović – vladar svijeta.
– Njegov brat, Makarije Sokolović, bio je prvi srpski patrijarh nakon obnavljanja Pećke patrijaršije 1557. godine.
– Mehmedov brat od strica, Mustafa- paša Sokolović, sagradio je Rudo, 1555g.
– U selu Sokolovići, kraj Rudog, Mehmed je dao sagraditi džamiju ocu (koji je otišao za sinom u Stambol i postao Sinan-paša Sokolović), a crkvu majci Mariji (koja je ostala pravoslavne vjere). Ove dvije bogomolje nalaze se na razmaku od 200 metara.

PROGRAM

Grupa A:

Petak, 31.05.
Do 17:15 – Okupljanje učesnika na trgu u Rudom
17:30 – 18:00 – Dobrodošlica, kratka prezentacija o istorijatu i djelu braće Sokolović, informacije o usponu do mjesta rođenja
18:00 – 21:00 – Večernji uspon do planinarskog doma/kampa na Previji, organizovana večera, druženje i spavanje u šatorima. Večernje druženje uz gitaru i logorsku vatru.
Centar Rudog (350m mnv) – Previja (1160 mnv). Dužina staze 9 km.

Subota, 01.06.
13:00– 14:00 Pristizanje grupe B iz Rudog i zajednički ručak
14:00 – 17:00 Zajednički nastavak uspona grupe A i B
Previja–Resića Varda(1389m)–centar Rudog. Dužina staze 7 km.
Ukupna dužina staze je oko 16 km, sa visinskom razlikom od oko 1000 m. Usputne pauze na nekoliko fantastičnih vidikovaca. Sa jednog se vidi i selo Ravanci, u kome su se rodili Mehmed Paša Sokolović (veliki vezir od 1565 – 1579), Makarije Sokolović (prvi srpski Patrijarh u Peći 1557.godine), Mustafa paša Sokolović (osnivač Rudog 1555.godine).
Povratak na početnu tačku u Rudom do 19:00 č
Ovdje svi učesnici dobijaju zajedničku večeru (posni pasulj sa hljebom i salatom).
Po završetku večere slijedi prigodan kulturno-umjetnički program i veselo druženje.
Nedjelja, 02.06.
Okupljanje učesnika na trgu u 8č.
Sa spakovanim stvarima, kreću svi sopstvenim prevozom do sela Sokolovići.
– Obilazak crkve i džamije
– Šetnja do starog žičanog mosta na Limu.
Oko 9,30č polazak prevozom do sela Setihovo.
– Vožnja brodom „Vodeni Ćiro“, kroz kanjon Lima, od 10-13č. (Grupa B)
– Posjeta živopisnom suhom kanjonu u Setihovu ,od 10-13č. (Grupa A)

Oko 13č pozdravljanje sa domaćinima i polazak prevozom ka Višegradu.
Izlazak iz prevoza kod starog mosta na Drini. Prelazak preko ćuprije i šetnja do Andrićgrada. Obilazak kompleksa, uz dovoljno vremena za ručak
Polazak kućama.

Grupa B:

Petak, 31.05.

Dolazak učesnika u večernjim časovima, evidentiranje i smeštaj po domaćinstvima.

Subota, 1.06.

Do 8:15č – Okupljanje učesnika na trgu u Rudom
8:30 – 9:00č Dobrodošlica, prezentacija o istorijatu i djelu braće Sokolović, informacije o usponu do mjesta rođenja
9:00č – polazak na planinarsku akciju:
centar(350m)m–Oštrelj–Previja–Resića Varda(1389m)–centar. Kružna staza.
13:00 – 14:00č Spajanje sa grupom A i zajednički ručak na Previji kod planinarskog doma
Ukupna dužina staze je oko 15km, sa visinskom razlikom od oko 1000m. Usputne pauze na nekoliko fantastičnih vidikovaca. Sa jednog se vidi i selo Ravanci, u kome su se rodili Mehmed Paša Sokolović (veliki vezir od 1565 – 1579), Makarije Sokolović (prvi srpski Patrijarh u Peći 1557.godine), Mustafa paša Sokolović (osnivač Rudog 1555.godine).
Povratak na početnu tačku u Rudom do 19:00 č.
Ovdje svi učesnici dobijaju zajednički ručak (posni pasulj sa hljebom i salatom).
Po završetku ručka slijedi prigodan kulturno-umjetnički program i veselo druženje.
Dodjela zahvalnica učesnicima i ispraćanje onih učesnika koji su došli na jedan dan.

Nedjelja, 2.06.

Okupljanje učesnika na trgu u 8č.
Sa spakovanim stvarima kreću svi sopstvenim prevozom do sela Sokolovići.
– Obilazak crkve i džamije
– Šetnja do starog žičanog mosta na Limu.
Oko 9,30č polazak prevozom do sela Setihovo.
– Vožnja brodom „Vodeni Ćiro“, kroz kanjon Lima, od 10-13č. (Grupa B)
– Posjeta živopisnom suhom kanjonu u Setihovu, od 10-13č. (Grupa A)

Oko 13č pozdravljanje sa domaćinima i polazak prevozom ka Višegradu.
Izlazak iz prevoza kod starog mosta na Drini. Prelazak preko ćuprije i šetnja do Andrićgrada. Obilazak kompleksa, uz dovoljno vremena za ručak.
Polazak kućama.

 

ZAJEDNIČKE INFORMACIJE ZA GRUPU A i B:

Smještaj: u privatnim domaćinstvima (sobe su sa dva-tri-četiri kreveta i zajedničkim kupatilom). Postoji mogućnost spremanja hrane – po dogovoru.
Hrana: doručak je uračunat u cijenu, a večera po dogovoru sa domaćinom, ili u sopstvenoj režiji (u centru ima dovoljno prodavnica, restoran, ćevabdžinica).
Oprema: planinarske cipele ili patike sa jačim đonom (vibram), odjeća prilagođena vremenskim uslovima, presvlaka, peškir, pribor za ličnu higijenu, zaštita od sunca, flaša sa vodom(1,5l), mali ranac, štapovi i kamašne (ko ima), baterijske lampe i vreće za spavanje (za grupu A).
Dokumenta: lična karta ili pasoš, zdravstvena kartica.

Cijene:
Smještaj u domaćinstvima sa doručkom: 8 EUR/noć
Vodeni Ćiro vožnja: 4 EUR/osoba
Ručak i večera na Previji: besplatano
Ručak u Rudom po povratku: 2 EUR/osoba
Grupa A ima obezbjeđenu večeru u petak i ručak u subotu. Grupa A može takođe ostati na noćenju u privatnom smještaju u subotu večer i priključiti se nedjeljnim aktivnostima, s tim što je neophodno da to najave.
Zainteresovani za grupu A prijaviti svoje učešće na mejl: psovihra@gmail.com ili u inboks organizacije https://www.facebook.com/psovihra/ ili pozivom na brojeve: 00387 65 933 766, 00381 64 560 31 47 (uz naznaku koliko dana učestvuju) najkasnije do 27.05. do 12č.

Zainteresovani za grupu B prijaviti svoje učešće na mejl: rudosport@spinter.net ili pozivom na brojeve: 00387 58 711 751, 00387 65 912 060, 00381 64 58 38 097

DOBRO DOŠLI! VEDRO!