Održana promocija kulturno-istorijske knjige “Srednjovjekovni spomenici Čajniča”

22.05.2019.

ČAJNIČE – Sinoć je u Čajniču u Narodnoj biblioteci “Branko Ćopić” održana promocija kulturno-istorijske knjige “Srednjovjekovni spomenici Čajniča”.

Ovo izuzetno djelo je plod sjajne saradnje tri autora, Siniše Ćehe, Gorana Komara, i Uglješe Skoka.

Čajnička publika je oduševljenja knjigom, i kao rijetko kad prije imala je mnogo pitanja za autore.

Pisci ističu veliki značaj ovih spomenika, i apeluju da se prestane uništavanje spomenika, tog bogatog srpskog kulturnog i istorijskog naslijeđa.

Promociju je vodila sjajna Jelena Tadić, koja je pozdravila prisutne i najavila o čemu će se pričati. Publici se takođe obratio Protojerej Dragiša Simić ispred Crkvene opštine Čajniče, koja je ujedno i organizator promocije. On je istakao značaj jednog ovakvog djela u godini značajnih srpskih i pravoslavnih jubileja.

Od autora prvi se publici obratio mladi Skoko koji nas je uputio u potrebu da se napiše ovako jedno djelo:

“U našem narodu su sačuvana brojna predanja o ovim drevnim spomenicima. Nažalost gotovo da nema nekropole u našoj opštini koja nije pretrpila neka oštećenja. Mnogo stećaka je uništeno, korišteni su kao gradivni materijali, ili su jednostavno uništeni prilikom pravljena puteva. Zato sav naš rad i trud je u svrhu jednoga, da se ovi spomenici sačuvaju. Samo to je važno.”

Goran Komar je govorio o istraživanjima, ali istakao da nema sumnje čiji su to spomenici, kojem narodu pripadaju:

“Ovi spomenici su materijalni dokaz prisustva Srba i pravolavlja. To nijedan naučnik ili naučna studija ne može pobiti. Zato je izuzetno važno da ih sačuvamo od propadanja i uništavanja.”

Poslednji se publici obratio Ćeha koji je govorio o terenskom radu i šta je njega privuklo da se istim počne baviti:

“Mnogo stećaka je korišćeno da bi se pravile štale, i pomoćni objekti. Pojedini kažu ma nema tamo ništa. A misle na neka blaga, i slične mitove. A baš ti spomenici su jedno veliko blago. Ogromno i mnogo važno.”