Otvorena izložba “Freske Kosova i Metohije”

30.05.2019.

ANDRIĆGRAD – U galeriji “Petar Lubarda” u Andrićevom institutu u Andrićgradu večeras je otvorena izložba “Freske Kosova i Metohije” autora Bojana Popovića.

Popović je rekao da je cilj ove izložbe prikazivanje djela koja su ugrožena i kako bi se doprinijelo njihovom spasavanju.

On je podsjetio da su hramovi, kao što su Pećka patrijaršija, Bogorodica LJeviška, Gračanica i Dečani, pod zaštitom Uneska kao svjetska kulturna baština i kao ugrožena baština.

“Kako bi ti spomenici kulture prestali da budu ugroženi, moramo svakodnevno prikazivati njihov ogroman značaj jer oni ujedno predstavljaju i najvažnije dijelove srpske srednjovjekovne kulturne baštine”, naglasio je Popović.

On je napomenuo da su srpski srednjovjekovni manastiri u to vrijeme bili i centralni duhovni dio korpusa srpskog naroda.

“Moramo da budemo svjesni našeg ogromnog kulturnog nasljeđa koje je potrebno pozitivno iskoristiti, da ne ostanu prazni simboli bez značaja, da u njima uživamo kako bi nam dali snage za budućnost koja predstoji”, dodao je Popović.

Rukovodilac galerije “Petar Lubarda” Gorica Ćećez rekla je da galerija i Andrićev institut ovom izložbom daju svoj doprinos obilježavanju značajnog jubileja – 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

“Da bi se razumjela vrijednost i značaj kulturnog i duhovnog nasljeđa neophodno je i da se razumije istorija jedne države i njen značaj i uticaj na današnje vrijeme. Srpske freske na najbolji način oslikavaju srpsko nasljeđe, kao i vrhunac umjetnosti u periodu od 11. do 15. vijeka”, navela je Ćećezova.

Ona je napomenula da su Višegrad i Andrićgrad ovom izložbom dobili kutak koji odiše duhovnim mirom, kao i vjekovnom tradicijom koja pripada srpskom kulturnom nasljeđu, ali i evropskom i svjetskom.

Izložba je organizovana u saradnji sa galerijom fresaka Narodnog muzeja u Beogradu.