Počela „Višegradska staza“

31.05.2019.

VIŠEGRAD – Recitalom „Višegradska staza – put kojim se vječno ide“, koji su izveli učenici Srednje škole „Ivo Andrić“, danas je počela tradicionalna manifestacija posvećena srpskom nobelovcu.

Nakon recitala, položeno je cvijeće na spomen-obilježje nobelovcu pored višegradske ćuprije, kao i na spomenike Palim borcima i Andriću u Andrićgradu.

Izbor tekstova za recital pripremila je profesor srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić Milošević, koja je naglasila da su učenici izveli program koji simbolično predstavlja značaj „Višegradske staze“.

„Višegrad i njegova istorija, kao i ljudske sudbine imaju jedno od središnjih mjesta u panorami Andrićevog svijeta i djela. Mi smo našem čuvenom nobelovcu zbog toga vječiti dužnici“, rekla je Miloševićeva.

Član Organizacionog odbora „Višegradske staze“ Divna Vasić istakla je veliki značaj ove tradicionalne manifestacije na kojoj se okupljaju najznačajnija imena iz kulture i umjetnosti.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević naglasio da je za organizaciju „Višegradske staze“ bilo potrebno mnogo truda i sredstava, te zahvalio svima koji su pomogli da manifestacija bude još bolja.

On je napomenu da je manifestacija imala veliki značaj i u bivšoj Jugoslaviji.

Đurević je napomenuo da u ovoj opštini, osim biblioteke i škole koje nose Andrićevo ime, postoji i učionica Ive Andrića, kuća u kojoj je proveo djetinjstvo i Andrićgrad.

Manifestacija „Višegradska staza“ zvanično će biti otvorena večeras u 19.00 časova u Domu kulture u Višegradu.

Besjedu o Andriću na svečanom otvaranju govoriće profesor Milo Lompar, a u umjetničkom dijelu programa učestvovaće glumci Vjera Mujović i Aleksandar Srećković. Svečanost će otvoriti pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković.