Vražalice ponovo dobile vodov

09.05.2019.

MEĐUOPŠTINSKA SARADNJA U GORNJEM PODRINJU

ROGATICA – Nakon što je 40-tak domaćinstava iz sela Vražalice na granicama opština Rogatica i Novo Goražde u Republici Srpskoj i Pale-Prača u Federaciji BiH kao posljedicu dešavanja u posljednjem ratu, ostala bez vode za piće putem predratno urađenog vodovoda ponovo su je dobila iako ih se većina još nije vratila u ovo do posljednje kuće spaljeno selo.

Umjesto što su prije rata vodu dobijali iz vodovoda dovedenog iz Bijelih voda i sa Klanca ispod Trovrha, sada je ona došla iskuljučivo sa vrela i česme na Klancu sa koga se vodom snadbijeva i selo Varošišta u Mjesnoj zajednici Kukavice. Za to je trebalo, kroz rekonstrukciju, da se iskopa 12,5 kilometara kanala i položi oko 20 kilometara vodovodnih cijevi.

Od srpskih domaćinstava vodu do porodičnih rezervoara ili već obnovljenih kuća dobile su porodice Pavlović, Stanišić, Miladinović, Stojanović, Lučić, Andan i Pereula, te bošnjačke Isović i Redžić iz Vražalica, dok su drugim krakom voda došla do Gladanaca i Rosića u susjednim Sudićima .

U izgradnju novog vodovoda čija je trasa sa građevinskog stanovišta bila veoma zahtjevna jer je išla šumama Gnile sa puno kamena, žila od rastinja, vododerina, na nekim dijelovima čak i mina mina i drugih prepreka, utrošeno je 135.000 maraka koje su zajedno obezbijedili Ministarstvo trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH, Ured za koordinaciju projekata u Federaciji BiH, te opštine Rogatica, Pale-Prača, Novo Goražde i izdašnu podršku Šumsko gazdinstvo „Sjemeć“ iz Rogatice.

Vodovod u Vražalicama, za koga je radove izvelo preduzeće „Hidrolet“ iz Rogatice, ovih dana pušten je u rad uz skromnu svečanost koju su pripremili povratnici u ovo selo, a prisustvovali su joj predstavnici institucija i opština koje su finansijski i na druge načine participirale u njegovoj izgradnji, reče jedan od nosilaca akcije na njegovu izgradnji, Vražaličanin Radomir Stanišić.

On se nada da će dolazak vode uz već izvrđenu popravku puta i obnovu niskonaponske elektrodistributivne mreže uticati na veći i brži povratak nekadašnjih stanovnika ovog planinskog sela, u kome su dominirali poljoprivreda i posebno stočarstvo, koga su ratna dešavanja bila potpuno opustošila u svakom pogledu.

Tekst: Sreten Mitrović, Foto: Danka Sokolović