Zabilježeno na Borikama – Mraz obrao procvjetalo voće

08.05.2019.

ROGATICA – Ovogodišnji Markovdan po svemu sudeći na Borikama i drugih dijelovima opštine Rogatica sa nadmorskom visinom od oko 1000 metara pa i niže, ostaće upamćen po tome što je došao sa temperaturom ispod nule i mrazom od koga je, rekoše poznavaoci prilika, stradalo cjelokupno procvjetalo voće.

Riječ je o trešnjama, kruškama, šljivama i drugim ranim voćkama, a veliko je pitanje kako će proći i ostale vrsta voća koje je bilo u zadnjoj fazi pred cvjetanje.

Nisu, smatra se, bolje prošle i povrtlarske kultutre na otvorenom čiji su vlasnici vođeni devizom “posij rano I možeš se nadati dobrom rodu”. I one su stradale jer je temperature na površini tla bila u raljama minusa, a šta je bilo sa vodom u otvorenim posudama vidi se na fotografijama koje donosimo. Debljina leda bila je pola centimetra i dugo se nije lomio u rukama.

Svemu je predhodila kiša i susježica koja je počela u prdvečerje između ponedjeljka (Đurđevdan) i utorka koji su tokom noći prešli u pravi snijeg i nagovijestili mraz sa prvim razvedravanjem do koga je došlo danas u ranim jutarnjim časovima.