Japanci pomogli izmjenu stolarije u rogatičkoj osnovnoj školi

10.06.2019.

ROGATICA – U prisustvu ministarke prosvjete i kulture u Vladi RS Natalije Trivić i ambasadora Japana u BiH Hidajuti Sakamato danas je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Rogatici, u kojoj se obrazuje oko 850 učenika, ozvaničen je kraj projekta rekonstrukcije dijela zgrade kroz zamjenu kompletna vanjska i dio unutrašnje stolarije. Radi se o objektu koji je izgrađen davne 1975. godine i od tada do pred kraj prošle godine u njoj nije bilo značajnijih ulaganja.

Za ovaj projekat sredstva u visini od 150.000 maraka obezbijedila je Vlada Japana preko ambasade u BiH, a iznos od 23.000 za PDV Vlada RS preko resornog ministarstva.

Ostaje dalja potreba za novim ulaganjem u rekonstrukciju ove škole. Prioritet je zamjena mokrih čvorova, a odmah po završetku školske godine počeće radovi na zamjeni krovne konstrukcije za što je sredstva u visini od 100.000 maraka obezbijedila Vlada RS., reče direktorka Škole Snežana Pjevčević.

Ovom prilikom novinarima se obratila i ministarka Natalija Trivić koja je rekla da je Vlada RS u partnerstvu sa Ambasadom Japana omogućila da ova kao i dosta drugih škola u Republici dobije bolje uslove za rad i školovanje djece. I dalje se na tome radi kroz nedavno usvojeni projekat rekonstrukcije škola u RS uz investiciju od 1,8 miliona maraka, a sa grantom Predsjednice Republike Srpske i Vlade Srbije u rekonstrukciju škola u ovoj godini biće uloženo 9 miliona maraka sve s ciljem da sva djeca imaju jednake uslove za rast, razvoj i sticanje znanja u školama.

Ambasador Japana Sakamato rekao je da mu je drago što su donacijom njegove zemlje bar donekle stvoreni bolji uslovi za školovanje djece u ovoj školi. Na ovakav i sličan način mi smo intervenisali u više od 200 škola stvarajući bolje uslove za rad i boravak djece i nastavnog osoblja.

Na kraju posjete priređen je prigodan kulturno-zabavni program čije protagoniste đake i nastavnike ove škole su gosti toplo pozdravili.