Mala matura u Čajniču

03.06.2019.

ČAJNIČE – Večeras je u Čajniču opet svečano. Večeras je mala matura. Učenici devetih razreda OŠ “Jovan Dučić” slave svoju malu maturu, malo matursko veče. Njihovo mladalačko raspoloženje i energiju nije mogla pokvariti ni dosadna kiša koja već danima kvari sve.

Okupili se kod hrama Uspenja Presvete Bogorodice i odatle u kratkoj, ali njima mnogo važnoj šetnji uputili ka OŠ gdje će slaviti kraj osnovne škole i početak novih školskih izazova.

Aleksandra Tanasković je odlična učenica, koja voli knjige i prirodu:
“Tokom ovih devet godina stekla sam mnogo znanja i naučila svašta novo. Planiram da upišem gimnaziju i vjerujem da će mi znanje stečeno u osnovnoj skoli biti potrebno. Trudiću se kao i do sad da ostvarim najbolje rezultate.”

Dejan Starovlah je fenomen. Ovaj nevjerovatni dječak trenira čak 3 sporta istovremeno i u svakome je podjednako dobar. Bio je kratak i jasan:
“Žao mi je što se rastajemo. Upisaću ekonomsku, i nadam se da će sve biti dobro”

Marija Vraneš je takođe odličan đak, ali Marija je odlična u svemu čime se bavi:
“Jedna etapa mog djetinjstva se završila. Iza mene je ostalo jedno nezaboravno iskustvo gdje sam naučila mnogo toga i gdje sam stekla dobre prijatelje. Nadam se da ću u gimnaziji ostvariti dobre rezultate kao i u Osnovnoj i da će i ona biti nezaboravno iskustvo.”

Marija Vilaret na sve gleda emotivno:
“Osnovna škola je za mene predstavljala tokom ovih devet godina jedan lijep i zabavan uvod u obrazovanju. Mnogo se radujem što ću upisati gimnaziju, ali mi je pomalo i žao što napuštam osnovnu školu. Očekujem mnogo toga od srednje škole, i trudiću se da postignem što bolje rezultate.

Vladan Stupić, inače košarkaš kaže:
“Ovo ne gledam kao kraj, već kao još jedan korak ka budućnosti. Drugovi će biti drugovi bez obzira gdje god da budemo.”

Ilija Kovačević još jedan sjajna dječak i košarkaš se raduje budućnosti:
“Ovo je raskrsnica na neki način. Raskrsnica života, ali mi znamo gdje idemo. Nećemo se izgubiti. Radujem se svim budućim izazovima.”

Milica Šijaković trenira odbojku i govori nam o svojim planovima:
“Osnovnu školu sam završila sa vrlo dobrim uspjehom. Srednju školu planiram upisati ovde Čajniču, smijer koji sam izabrala je poslovno pravni tehničar. Drago mi je što ću krenuti u novu školu sa novim predmetima i drugovima.”

Danijel Mašić je izuzetan dječak, hodočasnik, ljubitelj prirode:
“Bill je super školovanje. Bilo je i problema ali smo sve to prevazišli. Pohvale mojim drugovima, ali i nastavnicima.

Anđela Ćeha na sve gleda pozitivno:
” Ne kaze se uzalud da je ovo bio osnovni dio obrazovanja. Ja bih rekla i vaspitanja. Na temeljima do sada naucenog sa zeljom ali i malim uzbudjenjem radujem se novim, nadam se vecim uspjesima, sto zelim svima koji pocinju jedno novo poglavlje zivota.”

Aleksej Prijović obožava igrice, a igra i trenira košarku,i stoni tenis:
“Osjećam se srećnoi zadovoljno što završavam svoje osnovno obrazovanje sa dobrim uspjehom. Ali sam pomalo tužan zato što se rastajem sa drugovima i drugaricama iz razreda.”

Ivona Laković, elegantna odbojkašca ističe:
“Osjecam se istovremeno i srećno i tužno. Srećno zato sto sam zavrsila školu sa vrlo dobrim uspjehom i na jesen koračam u novu životnu fazu, srednju školu, što sa sobom nosi nova učenja, nova poznastva, iskustva.. Tužna sam zato što se rastajem sa nekim školskim drugovima sa kojima sam provela cijelo osnovno školovanje. Ali život je takav, dodjemo na raskrsnicu i svi biramo svoje zivotne puteve. Moj izbor, kao izbor vecine mojih drugova je gimnazija u Čajniču, koja ima dugu tradiciju.”

Vanja Milkanović inače član KUD:
“Došao je kraj jednog od bitnijih dijelova naših života. Radujem se srednjoj školi, ali sam pomalo tužna zbog drugara koji će školovanje nastaviti u drugom gradu. Jedva čekam da krenem u srednju ekonomsku.”

Natalija Janjić takođe osjeća različite emocije, ali zna šta želi i hoće:
“Poslije osnovne upisaću gimaziju. Žao mi je što odlazimo zbog društva, a pritom se radujem srednjoj školi i novim iskustvima.”

Ognjen Šarac govor o značaju i uticaju srednje škole:
“Nakon devet godina došao je kraj osnovnoj školi. Tužan sam, jer se rastajem od škole i društva. Tu sam upoznao drugove koje cu pamtit cijeli svoj život. Međutim osnovnoj je kraj i treba ići naprijed. Na redu je srednja i jako sam srećan zbog toga. Bez obzira gdje ode i šta budem osnovna će mi uvijek biti u sjećanju.”

Filip Veljović košarkaš takođe sa nostalgijom gleda na osnovnu školu:
“Kraj je devetog razreda i ujedno jednog dijela mog života. Osnovnu školu ću pamtiti po dobrim stvarima:drugovima, nastavncima i prije svega dobrom druženju. Neki od najboljih trenutaka u mom kao i u životima mojih drugova su bill u osnovnoj. Ali došlo je vrijeme da krenemo nekim novim putem nadam se da će i u ostatku mog života biti zabavno i veselo kao u osnovnoj.

Luka Živković sjajni dječak, košarkaš, i najbolji đak, đak ove generacije nam je rekao:
“Škola je brzo prošla. Kao da smo juče svi bili u prvom razredu ne poznavajući jedni druge.U školi mi ostaju mnoge uspomene, ali moram se fokusirati na svoju budućnost. Planiram upisati gimnaziju ovdje u Čajniču, a za fakultet se jos nisam opredjelio, jer ima još vremena. Malo se šalim. Iglavnom, želio bih se mnogo zahvaliti učteljicama, nastavnicima koji su nas trpili i naučili dosta toga prošlih devet godina. Hvala vam još jednom zbog vas smo postali bolji ljudi prije svega.”