Održan Prvi sabor grafičkih umjetnika „Teodor Ljubavić“ – Sopotnica 2019.

18.06.2019.

NOVO GORAŽDE – Goraždanska štamparija, kao prestonica srpske pismenosti i očuvanja našeg jezika i pisma, ove godine, u svom domu, svojoj kolijevki, u Novom Goraždu obilježava pola milenijuma od svoga postojanja.

U čast ovom jubileju, odlukom Njegovog Preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog g. Hrizostoma i Opštine Novo Goražde u subotu, u porti crkve Sv. Georgija u Novom Goraždu, obilježavanje je počelo Prvim saborom grafičkih umjetnika „Teodor Ljubavić“. Na saboru je svoje radove izložilo 11 umjetnika, podstaknuti ljepotom pisma i grafičkog ukrasa, a prvenstveno značajem Goraždanske štamparije.O djelima grafičkih umjetnika i crtačkim motivima Prvog sabora, upoznala nas je Vesna Todorović, istoričar umjetnosti i likovni kritičar iz Beograda.

Dobrodošlicu gostima poželio je zamjenik načelnice Opštine Novo Goražde g. Arsenije Mirković i istakao da je čast što se u Novom Goraždu ove godine obilježava i baštini tradicija našeg ćiriličnog štamparstva, čime se ne mogu pohvaliti ni prestonice koje su daleko veće od nas, te uputio zahvalnost svima koji su pomogli obilježavanju pet vijekova naše štamparije.

Njegovo Preosveštenstvo, mitropolit dabrobosanski i predsjednik Odbora za obilježavanje 500 godina Goraždanske štamparije g. Hrizostom dao je svoj blagoslov za početak obilježavanja ovog jubileja, koji je jedan od najznačajnijih u srpskoj istoriji, te nas ohrabrio da se nikada ne smijemo bojati niti zaustavljati u činjenju dobra, kao što su to činili naši slavni Goraždani.

O značaju Goraždanske štamparije i očuvanju srpske pismenosti, govorila je i profesorica Filozofskog i Bogoslovskog fakulteta „Sv. Vasilije Ostroški“ Univerziteta u Istočnom Sarajevu i član Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja Biljana Samardžić. „Večeras smo ovdje, u Donjoj Sopotnici, da proslavimo formiranje i rad Goraždanske štamparije koja je ušla u funkciju još prije pet stotina godina i sve ono što Goraždanska štamparija znači za srpski narod, za njen jezik i njeno pismo.“ ističe profesorica Samardžić.

Poseban pečat i nadahnuće ove večeri, dokaz da očuvanje tradicije priznaju i poštuju sve generacije, umjetnošću koja je prisutnima probudila sva čula, muzički sastav „Katera“ iz Istočnog Sarajeva svojim talentom raskošnih glasova upotpunili su ovu manifestaciju.

Sabor grafičara „Teodor Ljubavić“ prva je u nizu manifestacija koje će se u toku 2019. godine obilježiti u našoj Opštini, kako bi promovisali značaj Novog Goražda i Goraždanske štamparije kao prestonice kulturne pismenosti kroz vijekove.