Opština pomaže rogatičke pčelare

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 17. juna 2019. 058.ba

DVIJE TONE ŠEĆERA ZA PRIHRANU PČELA

ROGATICA – Zbog izuzetno loših vremenskih prilika uzgaivači pčela u Rogatici došli su u situaciju da i u ove dane moraju prihranjivati pčele. Proljećna paša je izgubljena i preko 1300 pčelinjih društava kod nešto više od 50 registrovanih pčelara u Udruženju „Sat“ je biološki ugroženo.

Predsjednik Udruženja Miloš Nedić, koji se pčelarstvom bavi preko 40 godina, reče da ne pamti da je u ovo vrijeme stanje u pčelinjacima bilo lošije. Zima je odradila svoje, zalihe su potrošene i sa proljećem trebalo je da društva ojačaju, popune zalihe meda i nešto donijeti pčelarima. Iako prođe polovina juna od toga nema ništa. Naprotiv, pčelari moraju davati pčelama. To su neočekivani troškovi i ko bude na tome štedio ne može ništa dobro očekivati, reče on.

Loše stanje u pčelarstvu i značaj pčela, shvatili su i u Opštinskoj upravi u Rogatici iz koje je, posredstvom načelnika Milorada Jagodića, došla interventna pomoć pčelarima. Kupljene su dvije tone šećera čija je podjela prema broju društava u toku. Pomoć će dobiti 53 pčelara. Mile Balčak iz Drobnića, koji u pčelinjaku ima 84 društva dobiće 126 kilograma šećera. Radoslav Janković iz Kovanja sa 80 društava dobija 120, Milija Mališić, koji pčelari na Sjeversku, sa 70 društava dobiće 105, a Emir Čolić iz Kovanja sa 128 društava 191 kilogram šećera i tako do početnika u pčelarstvu poput Miodraga Mihailovića iz Seljana, koji ima četiri društva i dobija 6 kilograma šećera.

Predsjednik „Sata“ Miloš Nedić zahvaljuje se načelniku opštine na ovoj pomoći, koju on ocjenjuje sa čistom desetkom, i napominje da će ona puno značiti za svakog pčelara, pogotovo onih sa više društava.

Inače, on ističe da će savjesni i odgovoreni pčelari sačuvati pčelinje zajednice uz veliki trud i ulaganja. Na med, ako nastavi loše vrijeme, ove godine neka ne računaju, poruka je trenutno prvog među rogatičkim pčelarima.

Sličnog mišljenja je i Mile Balčak, jedan od tri pčelara u Rogatici kojim je pčelarstvo osnovno zanimanje i izvor egzistencije za porodicu.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: