Stono-teniserski klub „Mladost“ – Bio i ostao rasadnik talenata

15.06.2019.

ROGATICA – Stoni tenis u Rogatici se igra od 1971. godina. Rodonačelnik mu je profesor Dobrislav Samardžić koji je prvo formirao sekciju od učenika tadašnje Ekonomske škole, da bi ubrzo sekcija dobila veći značaj i formiran je klub na nivou grada i opštine. Postao je opsesija mladim i već 1979. dobio ime „Roteks“ po istoimenoj fabrici pokrivača koja je bila njegov pokrovitelj.

Od samog početka rada klub je bio stjecište velikog broja mladih skoro podjednako muškog i ženskiog pola. Od njih su vremenom izrasli vrsni stono-teniseri. Među njima bili su Dario Rebić, Elma Ajanović, Aleksandar Gavrić, Suzana Okiljević, Faruk Isaković, Andrija Ješić… Sve talenat do talenta.

Predvođeni trenerom Draganom Cvijetićem i drugim stono-teniserskim entuzijastima, klub je bio poznat širom bivše SFRJ. Uz ostalo bio je uspješan organizator 1. I 2. Stono-teniserskog turnira republika i pokrajina seniorskih reprezentacija „Bratstvo i jednstvo“ 1983. i 1985. Uspješno je branio boje opštine na više Mađurepubličkim omladinskom sportskikm igrara opština sa tromeđe Srbije, BiH i Crne Gore i više puta bio uspješan organizator pozivnih turnira i ekipnih susreta u okviru republičkih takmičenja a sa međunarodnog turnira u Umagu donijeli su bronzu za osvojeno treće mjesto u konkurenciji pionirki, priča sadašnji trener rogatičkih stono-tenisera Dario Rebić.

Kao i u većini ostalih sporova rad je zamrznut tokom posljednjeg rata. Oživjela su ga 2004. grupa starijih stono-tenisera među kojima su bili Andrija Ješić, Dario Rebić i neki drugi.

Vrlo brzo klub je ponovo postao stjecište mladih zaljubljenika u celuloidnu lopticu. Osvajaju se i prve medalje. Donosile su ih Ivana Popović, kao državni prvak za mlađe kadete i višestruki prvak Republike Srpske. Pratile su je Anđela Razdoljac, Nikolina Jovičić, sestre Dragana i Jelena Mirković, Dajana Racković koje su osvajale medalje širom BiH i u Srbiji.

Problem stono-teniserskog sporta je kao i kod ostalih u malim gradovima. Uložiš znanje i sredstva u pionire i kadete, a oni čim završe srednju školu odlaze u veća mjesta i ovdje se polazi iz početka iz godine u godinu. Zbog toga, klub trenutno ima svega 12 članova u dobi od 7 do 13 ili najviše 14 godina, naglašava trener Dario Rebić i dodaje:

Ipak, mi se posebno ponosimo Ivom Novosel, koja je prošle godine bila najmlađi osvajač medalje na 55. međuopštinskom omladinskim sportskim igrama u Priboju, a bronzu je donijela i sa prvenstva Republike Srpske za najmlađe pionirke. Tu je i talentovani Mihajlo Novosel, Mirna i Pavle Erić, Anika Sokolović, Irina Marković, Tamara Andrić, Elena Nešković, Lara i David Mirić, Ana Jagodić, Danijel Cvijetić čije vrijeme tek dolazi, jer je talenat neupitan.

Aktuelni predsednik stono-teniserskog kluba Đoko Razdoljac reče da je njihov osnovni cilj omasovljenje prijemom novih članova i da na sportskom polju postignu što bolje rezultate. Na tom planu očekujemo podršku opštine iz sredstava namijenjenih za finansiranje sporta. Treba nam zanavljanje postojeće opreme i rekvizita. Ono što imamo prilično je zastarjelo ili je u nedovoljnim količinama. Mi ćemo sve to znati cijeniti i vratiti marljivim radom i rezultatima kroz takmičenja kao što su naredne 56. međuopštinske omladinske sporske igre koje će se u julu ove godine održati na Sokocu i koje, po tradiciji, okupljaju više od 2500 takmičara iz preko 30 opština sa tromeđe Republike Srpske, odnosno BiH, Srbije i Crne gore.