U četvrtak počinju „Vidovdanske svečanosti“

24.06.2019.

ANDRIĆGRAD – Dvodnevna manifestacija „Vidovanske svečanosti“, povodom osam godina od početka izgradnje Andrićgrada, biće otvorena u četvrtak, 27. juna, predstavom „Osama“, po istoimenom romanu Vladimira Kecmanovića.

Predstava će biti odigrana na Vizantijskom trgu u Andrićgradu, sa početkom u 21.30 časova, potvrdila je Srni Anđela Rajović u ime Organizacionog odbora manifestacije.

Drugog dana manifestacije, na Vidodvan, u 16.00 časova na Trgu Nikole Tesle nastupiće banjalučka filharmonija sa frulašem Borom Dugićem, Hor „Srbadija“ iz Bijeljine, kao i Hor „Kragujevačko pevačko društvo“ i Kamerni ansambl Muzičke škole „Kornelije Stanković“ iz Ugljevika.

Uveče od 21.00 čas na Trgu Nikole Tesle biće odigrana monodrama o Dijani Budisavljević „Pu spas za sve nas“, u organizaciji kragujevačkog Studentskog kulturnog centra. Od 22.00 časa uslijediće koncert grupe „Ortodoks kelts“ na Trgu palih boraca kod ćuprije.

Na Vidovdan 2011. godine, velikim performansom, u kojem su učestvovali Hor i Simfonijski orkestar Radio-televizije Srbije, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započeli su prvi zemljani radovi na lokalitetu budućeg Andrićgrada.

Andrićgrad, čiji je idejni tvorac Emir Kusturica, izgrađen je od kamena i u njemu se nalazi Gradska uprava, bioskop „Doli Bel“, Andrićev institut, pozorište, Akademija lijepih umjetnosti, hotel, trgovi, te Crkva Svetog cara Lzara i svih srpskih mučenika.