Uz „Dane Vojislava Lubarde“ – Otvorena izložba „Belezi velikih zločina“

Tekst i foto: Sreten Mitrović - 18. juna 2019. 058.ba

ROGATICA – Sada već tradicionalna manifestacija „Dani Vojislava Lubarde“ u organizaciji Narodne biblioteke u Rogatici, koja nosi ime ovog velikana pisane riječi, počela je sinoć proglašenjem i čitanjem najboljih literarnih radova odraslih učesnika konkursa Biblioteke na temu „Sjećanje na zločin“.

Prvo mjesto i simbolična nagrada od 150 maraka, koje je obezbijedila Opštinska uprava na čelu sa načelnikom Miloradom Jagodićem, pripalo je radu Zorice Penić, drugo i nagrada od 100 maraka pripalo je radu Suzane Rosić i treće uz 50 maraka nagrade Tanji Krsmanović.

Nakon toga i prigodne besjede direktor Muzeja žrtava zločina iz Beograda Veljko Đurić Mišin, kao autor, otvorio je izložbu slika pod nazivom „Belezi velikih zločina“.

Radi se o zbirki od 12 velikih umjtničkih slika i dva eksponata koji na svojevrstan način podsjećaju na zločine iz Drugog svjetskog rata koji su činjeni nad Srbima, Jevrejina i Romima.

Zbirka, rekao je MIšin, po svom sadržaju podsjeća na velike zločine i stratišta i novo je što je izašlo pred lice javnosti. Njena vrijednost počiva na imenima uglednih autora ne samo u srpskom slikarstvu, nego i znatno šire. Nastala je u okviru obilježavanja 75-godišnjice početka Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji koji je, kao i svaki drugi rat, donio velika stradanja u svakom pogledu. Ova izložba je skroman doprinos u podsjećanju na velike nesreće i, istovremeno, opomena da budu spriječene neke nove.

Uz veliku sliku „Jasenovac“, Milića od Mačve, koja simbolično predstavlja pogrom Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista u ustaškoj NDH, tu je još slika „Topola užasa“ Milenka Mihajlovića, „Kraljevo“ Vesne Tatar, „Racija“ Slavenke Kovačević-Tomić, Mrakovica na Kozari Svetlane Pavlović-Džindo, „Šumarice“ Dragana Ristića, „Omaž ocu“ Zdrave Mirčete, „Nad ovom svetom vodom“ Tatjane Pirović i drugih poznatih slikara, uglavnom ulja na platnu. Tu je i kofer „Seobe“ i jedna uslonita stolica iz Prebilovaca na kojoj su mučeni tadašnji Srbi.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana u prostorijama Centra za kulturu „Radenko Mišević“, kada nastavlja svoju misiju diljem Republike Srpske.

Otvaranju ovogodišnjih „Dana Vojislava Lubarde“ prisustvovao je veći broj Rogatičana. Među njima su i članovi porodice Lubarda. Došao je i Spasoje Lubarda čak iz Kotora, koji je usput boravio i na obilježavanju godišnjice bitke na Sutjesci u petoj neprijateljskoj ofanzivi , u kojoj mu je poginuo brat Ljubo.

Dani Vojislava Lubarde, nastavljaju se večeras književnom večeri posvećenom romanu „Vaznesenje“, jednom od zapaženih djela ovog znamenitog Rogatičanina.

Pratite nas na FACEBOOKU
Zatvori

Komentari:

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i 058.ba ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Komentari sa takvim sadržajem biće izbrisani, a lažni profili biće banovani.

Oznake: