Velimir Ristić, učenik generacije – Sa fizikom na elektrotehniku

23.06.2019.

ROGATICA – Velimir Ristić iz Rogatice ovih dana sješće u klupe amfiteatra Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu da kroz položeni prijemni ispit obezbijedi mjesto na studiju elektrotehnika i računarstvo. Ako je mjeriti prema rezultatima iz dosadašnjeg školovanja u gimnaziji Srednjoškolskog centra u Rogatici, onda ne bi trebalo da bude prepreka do željenog cilja.

Velimir je, naime, srednjoškolsko obrazovanja okončao na najbolje moguć način. Za svih četiri godine imao je samo ocjenu pet uz primjerno vladanje i klupe gimnazije u Rogatici napustio je kao najbolji sa dvostrukim priznanjem – „Vukovac“ i učenik generacije uključujući i ostale smjerove obrazovanja u Srednjoškolskom centru „27. Januar“ u Rogatici.

Uz više različitih priznanja koja je dobio na kraju školske godine, tu je nagdara načelnika opštine Milorada Jagodića od 300 maraka i pravo na opštinsku stipendiju bez konkurencije i na kom on hoće fakultetu ili visokoj školi.

Biti učenik generacije za mene je veliki ponos, ali i obaveza u nastavku školovanja iz nezaboravne srednje škole, nadam se, da sam ponio nivo znanja sa kojim ću moći i po „širini“ i po „dubini“ nastaviti školovanja. Odlučio sam se za elektrotehniku i računarstvo iz razloga što sam kroz cijelo moje školovanje volio prirodne nauke, posebno fiziku i matematiku. Njih sam, uglavnom, pratio i kroz razna takmičenja. Moj najveći uspjeh je što sam ušao među 20 najboljih fizičara koji čine reprezentaciju BiH u ovim disciplinama.

Nije Velimir zapostavljao ni ostale predmete. Iz svakog je imao čistu peticu. Nije on zapostavljao ni ostali život srednjoškolca.

Racionalno sam koristio raspoloživo vrijeme pa je bilo prostora i za čitanje lijepe knjige, sufrovanje po internetu, za izlaske sa društvom pa i za pogledati lijepu curucu. Sve ću to, nadam se, moći upražnjavati i u nastavku školovanja, ali će prioritet biti nauka koja planiram da mi bude i vodilja života, reče na kraju najbolji među maturantima posljednje, 55. generacije Srednjoškolskog centra u Rogatici.