Zabilježeno na Borikama – Opustjelo pojilište konja Kušmetovac

04.06.2019.

ROGATICA – Izvor izdašnog vrela Kušmetovac nalazi se u dijelu Borika koji se zove Stara Borika, odnosno tamo gdje je davne 1903. godine svoje bitisanje započela sada već bivša ergela konja bosansko-brdske i arapske pasmine.

Da bi imali gdje pojiti konje čistom vodom odgovorni, opet nekad davno, kaptirali su vrelo i izgradili dva velika korita. Pošto se radilo o više desetina, pa u nekim vremenima i stotina grla konja i druge stoke iz okolnih sela, korita su bila neuobičajeno velika i oblikom prilagođena lakšem korišćenju životinja.

Bilo je to vrijeme, pričaju nostalgičari sa Borika, kada su konji iz ergele značili puno u svakom pogledu. A onda dolazi „moderno doba“, automobili i ostala tehnika u prvom redu za obradu zemlje i potreba vojske i konji su postali luksuz i gubili na značaju.

To je bio, smatra se, razlog da se iz godine u godinu smanjivao i broj konja na ergeli. Sa njima i interes za objekte vrela Kušmetovac. Zub vremena odrađivao svoje. Posebno su stradala korita iz kojih su konji pili vodu i ona su doživjela sudbinu ergele. Postala su ruina kod kojih više nema tragova konjskih kopita i stigla ih je sudbina ergele koja je otišla u legendu ove 2019. poslije skoro 120 godina velikog uticaja na unapređenju konjarstva ne samo u ovom kraju nego i znatno šire, posebno u brdsko-planinskim područjima bivše SFRJ.

Za razliku od korita, vrelo Kušmetovca nastavlja život. Podarili su mu ga opština Rogatica obezbijeđenjem potrebnog građevinskog materijala i lokalni majstori koji su ga renovirali i spasili od daljeg propadanja.

Uz novu kaptažu vrela neki dobar čovjek je čak okalemio i jednu divlju jabuku, koja se tu našla u blizini, tako da će putnik namjernik kroz nekoliko godina uz to što će se moći napiti hladne vode sa Kušmetovca, imati priliku i da ubere zdravu i sočnu jabuku neke od autotohnih sorata šarenika, petrovača ili možda senabija i kanada.

Tekst i foto: Sreten Mitrović